RundveeNieuws

Bezorgdheid over uitvoering grondgebondenheid op individuele bedrijven

Zwolle – LTO Noord is bezorgd over de uitvoering van de AMvB grondgebondenheid in de melkveehouderij op individuele bedrijven.

“De AMvB is door het politieke proces en de situatie heel ingewikkeld geworden, waardoor boeren zich er misschien minder goed in zullen verdiepen. Bij de mestwetgeving konden fouten eerder wel gecorrigeerd worden door mestvoorraden door te schuiven naar een ander jaar, of door extra mestafzet. Met de AMvB grondgebondenheid kan dit niet gerepareerd worden. Boeren zullen echter beter moeten presteren, anders kan het ertoe leiden dat er koeien afgevoerd moeten worden”, legt Wiebren van Stralen van LTO Noord uit. Hij merkt dat sommige boeren al aan het berekenen zijn hoe hoog een eventuele fosfaatboete uit zou vallen als ze niet aan de grondgebondenheid voldoen. “Maar bij overtreding van de AMvB moet niet alleen de fosfaatboete worden betaald. Er worden ook andere regels overtreden die mogelijk gevolgen hebben voor de derogatie van het bedrijf of tot korting op de toeslagrechten leidt”, aldus Van Stralen.

Deze week had LTO Noord overleg met de regionale portefeuillehouders rundveehouderij over de grondgebondenheid in de melkveehouderij. De  beleving van het voorstel zijn erg afhankelijk van de regio waarin de melkveehouders zitten, merkt Van Stralen. Dit is in lijn met de verschillende gevolgen die de nieuwe maatregelen hebben voor intensieve en extensieve bedrijven.

Beheer
WP Admin