Rundveehouderij

Nieuws 8484 x bekeken 11 reacties

Bezorgdheid over uitvoering grondgebondenheid op individuele bedrijven

Zwolle – LTO Noord is bezorgd over de uitvoering van de AMvB grondgebondenheid in de melkveehouderij op individuele bedrijven.

"De AMvB is door het politieke proces en de situatie heel ingewikkeld geworden, waardoor boeren zich er misschien minder goed in zullen verdiepen. Bij de mestwetgeving konden fouten eerder wel gecorrigeerd worden door mestvoorraden door te schuiven naar een ander jaar, of door extra mestafzet. Met de AMvB grondgebondenheid kan dit niet gerepareerd worden. Boeren zullen echter beter moeten presteren, anders kan het ertoe leiden dat er koeien afgevoerd moeten worden", legt Wiebren van Stralen van LTO Noord uit. Hij merkt dat sommige boeren al aan het berekenen zijn hoe hoog een eventuele fosfaatboete uit zou vallen als ze niet aan de grondgebondenheid voldoen. "Maar bij overtreding van de AMvB moet niet alleen de fosfaatboete worden betaald. Er worden ook andere regels overtreden die mogelijk gevolgen hebben voor de derogatie van het bedrijf of tot korting op de toeslagrechten leidt", aldus Van Stralen.

Deze week had LTO Noord overleg met de regionale portefeuillehouders rundveehouderij over de grondgebondenheid in de melkveehouderij. De  beleving van het voorstel zijn erg afhankelijk van de regio waarin de melkveehouders zitten, merkt Van Stralen. Dit is in lijn met de verschillende gevolgen die de nieuwe maatregelen hebben voor intensieve en extensieve bedrijven.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Het word lastig, een melkveestapel is geen ronde mestvarkens wat je heel makkelijk kan bereken, een koppel koeien is vooraf niet goed in te schatten m.b.t. aantallen jaarrond, hoe kun je dan nog op de laatste kilo fosfaat sturen/scoren.
  Iedereen denkt er op dit moment te makkelijk over. Waar haal je op het laatse moment (huur)grond vandaan voor de laatste kilo fosfaat. Of moet je dan met pijn in het hart op tijd een groot aantal koeien opruimen, want anders ben je een crimineel die zeer hoge boetes krijgt, is dit wat de zuivelsector heeft gewenst?

 • rmw

  Dezelfde Wiebren die al 2 jaar overal op het internet beweerde dat stallen volzetten onzin was en niet beloond zou worden... Die jongen kan zo de politiek in!

 • amac47

  Wie is nu boer denhaag!!!!??????

 • joannes

  @wmeulemanjr1, met een een spreadsheet program kan je snel controle over je eigen productie krijgen. Het probleem is dat we eerst naar die nieuwe grens moeten melken voordat controle weer belangrijk wordt. En daar zijn de meeste, zoals die Wiebren van Stralen van LTO Noord bang voor. En terecht, want eenmaal bij die nieuwe grens gaat de overheid regelen. Kortom, het is als Paaseieren zoeken in voortuin. Wie niet snel op veel plaatsen zoek vindt de minste eieren. 

 • Knipko

  Niet zeuren nu, het quotum moest eraf en allemaal veel koeien.

 • Ishtar

  <em>@1 als dat zo is, is het belangijk om te checken door een journalist van de boerderij of Wiebren van Stralen van LTO Noord, zelf de satllen ook leeg heeft staan.</em>
  <em>Of dat hij nu al voor maximake groei voorgesorteerd is.</em>
  <em>Zou wat zijn, je achterban adviseren om rustig aan te doen, stallen niet volgooien, maar dat juist zelf wel doen door voorkennis.</em>
  <em>Wie gaat dit uitzoeken redactie boerderij?</em>
  <em>Lijkt me een belangijk sector punt in relatie mmet verantwoordelijke bestuurders......</em>

 • pietertie

  volgens mij is iedereen die ten alle tijde heeft doorontwikkeld goed gezeten en de gene die altijd gingen afwachten miste altijd net de boot

 • Ishtar

  @7 zeker, daarom is het enige advies aan boeren, zorg voor maximale groei komende maanden, niet afwachten, zo snel als mogelijk handelen.
  Zorg dat je met akkebouwers een deal maakt, zeg maar een 10% aandeelhouder wordt, dus mede eigenaar, en dan heb je ineens heel veel grond.
  Grond in het buitenland las ik ergens telt ook mee, dus veel mogelijkheden.
  Dat weet de LTO en NZO bestuurders ook.
  Daarom ook vreemd dat ze anders adviseren..........
  Immers fosfaat grens zal worden bereikt.

 • Zuperboer

  En weer komt de stok die toeslagrechten heet voor de dag. Er zijn maar weinig beroepsgroepen die zo onbetrouwbaar worden geacht als landbouwers. En wat wordt het nederlandse milieu ook vervuild. Kijk maar eens om je heen en je ziet de wegkwijnende bossen en natuurgebieden. GELUL. Gelukkig komen er steeds minder boerencriminelen kan het aantal PI's langzaam worden teruggebracht. Nederland wordt steeds veiliger zal Dijksma geruststellend tegen haar PVDA-vriendjes zeggen. Die boeren die ruimen we wel op. Met de wet in de hand.

 • g.g


  ja @Ishtar daar zitten de  akkerbouwers ook op te wachten !!, een melkveehouder die medeeigenaar  wordt.

  advies....hardlopers zijn doodlopers.

   

  volg je eigen strategie.....die is voor iedereen weer anders .

 • Foxxy

  Er komen verscheidene knelgevallen
  (boeren zonder grond. )

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.