Rundveehouderij

Nieuws 2491 x bekeken 1 reactie

ABN Amro: melkprijs blijft in 2015 onder druk

Amsterdam – De melkprijs blijft in 2015 onder druk staan. Dat meldt ABN Amro in haar jongste visie op de zuivelketen.

Positief is volgens de bank wel dat de zwakkere euro de handelspositie van Europese zuivelondernemingen op de exportmarkten versterkt. De weersomstandigheden en ontwikkelingen op de mondiale zuivelmarkt bepalen voor een groot gedeelte het rendement voor de Nederlandse melkveehouder. ABN Amro gaat voor de lange termijn uit van een positieve opbrengst.

Het benadrukken en borgen van kwaliteit, voedselveiligheid en een sterk zuivelimago zijn kritische succesfactoren voor de Nederlandse zuivelketen. Door aan deze factoren te voldoen, blijft toegang tot groeimarkten behouden en liggen er kansen om posities verder uit te bouwen. De bank noemt het initiatief Duurzame Zuivelketen als goed voorbeeld. Ook innovatie blijft belangrijk. Door de beperkte omvang kan Nederland in volume beperkt profiteren van een gunstige zuivelmarkt. Wel kan er geprofiteerd worden van de gunstig invloed op de prijs.

De melkproductie groeide afgelopen jaar tot ruim 12,5 miljoen ton. Met ruim 54 procent heeft kaas het grootste aandeel in de Nederlandse zuivelproductie waarvan het merendeel is bestemd voor export. Met een aandeel van 40 procent in de totale EU-export is Duitsland het belangrijkste afzetland voor kaas. Voor de kaas die buiten de EU wordt geëxporteerd ligt de opbrengstprijs gemiddeld wel 15 procent hoger. Onder andere in Azië wordt kaas gezien als luxeproduct.

Eén reactie

  • koestal

    als ze maar op tijd aflossen

Of registreer je om te kunnen reageren.