RundveeNieuws

Voorschot Cono boven superheffingsniveau

Westbeemster – Kaasmaker Cono betaalt de leden over februari een voorschot uit van €34,14 per 100 kilo. Dat is 73 cent per 100 kilo minder dan het voorschot over januari. Toen werd de melkprijs echter nog verhoogd door een wintertoeslag van €3,25 per 100 kilo.

Door de vet- en eiwitprijs te verhogen, wordt in februari €2,38 van dit verlies gecompenseerd. Cono verhoogt de vetprijs met 21 cent per kilo naar €3,03. De eiwitprijs wordt met 46 cent per kilo verhoogd naar €7,06.

Bel Leerdammer verhoogt de voorschotprijs over februari ook, maar moet slechts €1,13 per 100 kilo. Hiervoor wordt de vetprijs met 10 cent per kilo verhoogd naar €2,85, terwijl de eiwitprijs met 20 cent per kilo wordt verhoogd naar €6,05.

Cono ziet kans om deze prijzen te verhogen omdat de afzet van zijn kazen prima loopt. “Bovendien willen we voorkomen dat we in maart te weinig melk ontvangen. Onze leden moeten wel blijven leveren. Met de prijs die wij nu betalen, hoeven ze ook niet al te bang te zijn voor de superheffing.” Bijkopen van spotmelk, zoals anderen doen, is voor Cono geen optie. Dat kan niet in verband met de eisen die worden gesteld aan de kaasmelk. “Bovendien keren we het geld liever uit aan de eigen leden,” aldus Hulst.

Hij stelt dat er op vrijwel alle markten die Cono bedient, groei voor zijn kazen is te constateren. De kwaliteit van de kaas uit de nieuwe fabriek is verbeterd, maar voldoet nog niet aan alle eisen voor Cono-kaas.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin