RundveeNieuws

VVD: gespreid betalen superheffing ook in Nederland

Den Haag – VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat het ook voor Nederlandse boeren mogelijk moet zijn om de superheffing in termijnen te betalen. Deze week werd in Brussel besloten dat er een mogelijkheid komt om de superheffing in drie jaar te betalen. Deelname aan deze regeling mogen lidstaten zelf bepalen.

“De VVD blijft het jammer vinden dat het niet gelukt is om een zachte landing te bewerkstelligen voor de Nederlandse melkveehouders. Nu op Europees niveau is besloten dat betaling in termijnen mogelijk wordt, ben ik van mening dat dit ook voor de Nederlandse boer opengesteld zou moeten worden”, vindt Lodders. Ze noemt gelijk speelveld als belangrijkste argument voor haar standpunt. “Andere lidstaten zullen deze mogelijkheid bieden en dan moeten onze boeren diezelfde mogelijkheid hebben.”

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is tegen de betaling in termijnen. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze eerder dat boeren weten dat ze superheffing moeten betalen als ze hun quotum overschrijden en dat ze daar rekening mee moeten houden.

Betalen in termijnen veroorzaakt volgens Dijksma veel administratieve rompslomp en het levert boeren weinig op, omdat ze de superheffing toch moeten betalen.

PvdA steunt Dijksma in haar standpunt. Ook CDA is niet enthousiast over de regeling. Vanuit de sector zijn ook nog geen verzoeken geweest om de regeling voor Nederland in gebruik te nemen.

Beheer
WP Admin