Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Superheffing kan oplopen tot €165 miljoen

Den Haag - De superheffing voor Nederlandse melkveehouders kan dit jaar oplopen tot €165 miljoen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) op basis van de verwachting dat de overschrijding van het Nederlandse melkquotum 4 tot 5 procent zal bedragen.

Dijksma zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat zij niet enthousiast is over het voorstel van de Europese Commissie om dit jaar gespreide betaling van de superheffing toe te staan. Volgens het voorstel mogen lidstaten zelf bepalen of ze van die mogelijkheid gebruik maken.

De staatssecretaris vindt gespreide betaling geen soelaas bieden: de hoogte van het te betalen bedrag blijft gelijk, terwijl er meer kosten moeten worden gemaakt om het te innen. Het voorstel houdt in dat het superheffingssysteem voor de gespreide betaling nog drie jaar extra in stand moet worden gehouden.

Volgende week wordt in het comité voor de integrale marktordening over het voorstel gestemd.

Laatste reacties

 • landboer

  Eigenlijk zijn boeren gek!

 • agratax2

  Wat heeft het gekost om deze boete bij elkaar te melken? Hoe veel melk moet er geproduceerd worden in de toekomst voor deze kosten weg gewerkt zijn? De Superheffing is niet alleen de kostenpost die de boer niet kwijt is, hij krijgt zeker de laatste maanden zijn voerkosten niet vergoed. Hoeven we over de andere kosten al helemaal niet te spreken.

 • Koen Franken

  M.a.w . @agrotax2 , inderdaad zijn de boeren gek .

 • dayo

  ja volgens mij wel,nu €1700.- voor een koe betalen, over een paar weken er melk van een kwartje uit halen als het een beetje tegen zit....

 • arib

  Boeren zijn niet gek. 'Niet voor niets is er een gezegde 'Boerenslimheid'. Alleen boeren weten van de nood een deugd te maken. De Superheffing bleek een goede 'melkkoe'. De boeren van toen en nu zullen met tranen in de ogen op het systeem terug krijgen.

 • Zuperboer

  @agratax2 als je over kosten begint; Rekenen dat moet jij als adviseur toch als eerste doen. Wat moeten we meenemen? De toegerekende kosten en evt. de rente die hiermee gepaard gaat. Toegerekende kosten varieren van 12 tot 15ct per kg melk. Superheffing stel: 27ct. In het ergste geval praat je over 42ct. Melk brengt gemiddeld over het jaar op? Stel 34 ct (is ook de prijs over maart 2015). Dus een tekort van 8 ct in dit geval. Stel ik zit ernaast dus het valt tegen. Ben je 10 tot 12 ct per kg kwijt. Dit is over je overproduktie, dus exclusief de verevening. Bedrijven die zo gerekend hebben hebben echter wel de veestapel geoptimaliseerd, lees met 20 tot 30 % uitgebreid en kunnen dus van start. Voor wat het waard is zo cynisch wil ik dan ook wel zijn, maar wie hieronder de melkprijs voor augustus 2015 wil neerzetten en deze ook juist blijkt te hebben heb ik heel veel bewondering. #koffiedikkijken#ondernemen#open eind.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.