Rundveehouderij

Nieuws 5981 x bekeken

Sterfte melkkoeien door Mannheimia haemolytica

Deventer - De Veekijker van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kreeg in het vierde kwartaal van 2014 twaalf meldingen van melkveebedrijven met acute sterfte onder koeien dor een besmetting met Mannheimia haemolytica.

Bij 23 koeien werd bij sectie acute longontsteking door een primaire infectie met Mannheimia heamolytica vastgesteld. De sterfte wordt soms voorafgegaan door koorts, productiedaling en ademhalingsproblemen maar vaak ging het alleen om acute sterfte. In alle gevallen ging het om meerdere koeien per bedrijf en sterfte binnen enkele dagen.

De afgelopen jaren kreeg de Veekijker meldingen van ernstige uitbraken, met name in het najaar. In het vierde kwartaal van 2013 werd de infectie vijftien keer gemeld. Uit een pilotonderzoek in 2009 kwam naar voren dat op veel bedrijven met een besmetting een stressfactor aanwezig was voordat koeien ziek werden.

Of registreer je om te kunnen reageren.