Rundveehouderij

Nieuws 1541 x bekeken

Slechte start voor Amerikaanse zuivelexport

Washington – De exporteurs van zuivel vanuit de Verenigde Staten (VS) zijn het jaar slecht begonnen. Dat meldt exportorganisatie Usdec. In januari ging 'slechts' 125.876 ton aan melkpoeders, kaas, botervet, wei en lactose de grens over. Dat is 23 procent minder ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder en het laagste volume sinds december 2012. De ruim 125.000 ton zuivel heeft een exportwaarde van $401,5 miljoen, 31 procent minder ten opzichte van januari 2014.

De verkopen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Zuidoost-Azië en China liggen op het laagste niveau in vier jaar tijd. In januari daalde de exportwaarde van zuivel naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika met 75 procent, naar Zuidoost-Azië met 53 procent en naar China met 40 procent, ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Ook de exportwaarde van zuivel verkocht aan Mexico, de grootste afnemer van Amerikaanse zuivel, liep met 20 procent terug. Wat betreft belangrijke exportlanden laten alleen Zuid-Korea (plus 23 procent) en Zuid-Amerika (plus 27 procent) een stijging in afname zien.

Amerikaanse exporteurs worstelen, naast een gedaalde vraag, met de flink gestegen koers van de dollar ten opzichte van de euro. Europese exporteurs kunnen hun waar momenteel simpelweg goedkoper op de wereldmarkt aanbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.