Rundveehouderij

Nieuws 1416 x bekeken 4 reacties

'Schade BVD vaak onderschat'

Maarssen - De economische schade door BVD wordt vaak onderschat.

Dat zei de Belgische dierenarts Jef Laureyns van de Universiteit Gent op een symposium over BVD georganiseerd door Boehringer Ingelheim. De farmaceut presenteerde daar een nieuw vaccin.

Internationale schattingen over schade variëren van €20 tot €120 per koe, maar lang niet alle kosten zitten daarbij. Laureyns noemt de negatieve gevolgen voor onder andere de vruchtbaarheid, daling van de productie en kosten voor medicatie. Bovendien krijgen door verminderde weerstand ook andere ziektes en aandoeningen meer kans. Zo noemt hij een direct verband tussen celgetal en aanwezigheid van BVD-virus. "Als een behandeling tegenvalt, denk dan ook aan BVD", hield hij de zaal vol met dierenartsen voor.

Nederland kent nu een vrijwillige bestrijding en gaat deze in 2017 verplichten, samen met IBR. België en Duitsland kennen al een verplicht programma. De kosten van bestrijding zijn in Ierland in ruim een jaar terugverdiend, in Zwitserland na vier jaar, blijkt uit cijfers van de Vlaming. Hij noemt ook onmeetbare gevolgen als imago, dierwelzijn en consumentenvertrouwen als belangrijke argumenten om met BVD af te rekenen.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • koestal

  Dat weet elke veehouder wel,maar je kunt niet zomaar een groot gedeelte van je veestapel naar de slager sturen,er moet ook nog melk in de tank komen

 • landboer


  Bvd is <span style='text-decoration: underline;'><em>vrij</em></span> simpel af te komen ,hoef je echt niet voor te vaccineren.

 • Venstra

  Ja er is ook vrij simpel aan te komen, vraag de firma van Drie maar eens, die importeerd nog dagelijks BVD-kalveren.

 • abtje


  Klopt het dat de Duitsers bijna vrij zijn? Die testen de dieren, bij een positief dier  heeft de veehouder drie keuzes? Euthaniseren, voor de slacht of export (naar Nederland). Die willen immers melkvee.

Of registreer je om te kunnen reageren.