Rundveehouderij

Nieuws 28 reacties

Runderen dood door eten giftige struik

Schinveld - In de Schinveldse bossen zijn zes Schotse Hooglanders dood gevonden. De harige runderen hadden gegeten van een giftige taxushaag, die ze konden bereiken doordat vandalen het raster om het gebied hadden stukgeknipt.

,,Trieste aanblik", twitterde Niki Jasper van terreinbeheerder Natuurmonumenten vrijdagmiddag. Op websites van Limburgse media zijn foto's te zien van de dode dieren. Volgens Natuurmonumenten lopen er tachtig van dergelijke grote runderen rond in de Schinveldse Bossen. Drie van de dieren zijn ziek geworden door het eten van de taxus, maar het lijkt erop dat die het zullen redden, aldus een woordvoerster van Natuurmonumenten.

De natuurorganisatie gaat aangifte doen van de vernieling. Volgens de woordvoerster is de omheining al vaker doelwit geweest van vandalen.

Laatste reacties

 • bekeken


  Onder normale omstandigheden gaan koeien niet gauw van  giftige struiken of planten vreten.

  Wel als er niet of veel te weinig te vreten is.

   

 • tinus888

  beesten zullen wel honger hebben gehad

 • Hogman1

  Geef die beesten dan wat te vreten natuurmonument
  Weleens van zorgplicht gehoord

 • Elevage

  da's natuurlijk...................

 • trijnie

  Waarom altijd en eeuwig van die negatieve reacties waar het natuur betreft?
  Zijn jullie bekent in dit gebied, hebben ze echt niks te vreten? Taxus is nu eenmaal gevaarlijk, als het uw eigen dieren geweest waren, was hetzelfde gebeurd.

 • somporn

  Trijnie,of ze zien de waarheid onder ogen ,ipv zoals zovelen alleen maar door een roze bril kijken.

 • LUCTOR


  Beste trijnie als natuur liefhebster ook al ben je daar zo nu en dan wat ongenuanceerd in kan ik je reactie begrijpen. Maar moet onderkennen dat een rund niet zonder reden zich volvreet van een buxus haag. Ben niet bekend met het gebied maar deze zal niet veel verschillen van andere door staatsbosbeheer onderhouden (zo noemen zij dat) gebieden. Er gaan de komende jaren meer van deze excessen plaats vinden doordat deze runderen gecultiveerd zijn en daarom in deze verschraalde gebieden een negatieve mineralen balans gaan oplopen. Het kan ook gebeuren dat deze dieren zich volvreten met zand waardoor hun maag darm stelsel het begeeft. Dit zijn de effecten doordat ze met een mineralen tekort kampen. Heb deze verschijnselen ook meegemaakt met de bushcows in Australie.

  Het is daar een gegeven om overal mineraal blokken te verspreiden over het gebied zo,n gebied is 3x zo groot als jouw provincie, met een veel lichtere veebezetting.

   

 • trijnie

  #Luctor, Het was Taxus waar ze van gevreten hebben, een paar takjes hiervan kan een paard al vellen. Het heet niet voor niks Venijnboom.
  Toch moet u niet te hard oordelen over het beheer van dieren in natuurgebieden. Wijmzijn lid van allerlei natuurorganisaties en daar lees je dan ook veel over het beheer in hun tijdschriften.
  Met regelmaat worden de dieren nagekeken en getest op tekorten oa dus o ok de mineralentoestand. Als er zwakke dieren tussenzitten worden ze eruit gehaald en gaan naar de slager, dit gebeurt ook met een teveel aan dieren. En ze worden bijgevoerd, zeker in de winter.
  Dit gebeurd bij de landschappen: gelders, overijssels en drents voorzover ik er inzicht in heb .
  En bij sbb. NIET in de ovp, daar laten ze de dieren in een verloedert landschap aan hun lot over.
  Maar die rot geintjes van hek openzetten hebben ze hier in mijn buurt al eens gedaan bij boerkoeien, word ik midden in de nacht wakker van getrappel op de weg, de hele buurt in rep en rroer om e er weer in te krijgen

 • koestal

  In de Oostvaardersplassen zijn al zoveel dieren doodgegaan van honger ,daar hoor je niet ,gewoonste zaak van de wereld

 • koestal

  De dieren kunnen de omheining ook zelf vernielen als ze honger krijgen

 • J@gertje

  Het Jacobskruiskruid verspreidt zich, net als distels,
  vanuit de natuurgebieden als een olievlek over de landbouwgronden.
  Dat de dieren van de boer zich daaraan vergiftigen daar hoor je Natuurmankementen niet over.

  Trijnie, kom d'r maar in.
  Ik weet trouwens al dat distels niet giftig zijn maar ik wil ze niet op mijn land. 

 • PetervanKempen


  Taxus is een inheemse plant, die runderen zijn uitgezette exoten die als goedkope grasmaaimachines worden ingezet, heeft niets met natuur te maken. Normaal vreten dieren niet van Taxus, dan moeten ze wel hongerig zijn  en geen ander voer hebben. Hekken openzetten is nooit goed te praten. Maar de zielepoot uithangen dat ligt er te dik bovenop, inderdaad hebben boeren meer last van de fratsen van gevolgen van wanbeleid en weigeren te beheren door de terreinbeheerders dan andersom.

 • remi123

  Het had eens bij een melkveehouderij gebeurd moeten zijn. Dat zou koren op de molen zijn geweest van links en PvdD. En nu? Ik hoor ze niet......

 • Realist

  Dieren eten van taxus deels ook uit nieuwsgierigheid, deels omdat het groene planten zijn
  Een klein takje kan dan voldoende zijn.

  Menig veehouder en paardenliefhebber, ook die goed voor zijn vee zorgt is op die manier al met de schadelijke werking van deze plant in aanraking gekomen

  Vraag is, waarom is het hek open geknipt? Vandalisme, of vond iemand dat de dieren te weinig te eten hadden??

 • farmer135

  Ach het is toch allemaal heel natuurlijk..

 • agratax2

  Realist. Ik vind u wel heel onrealistisch door de runderen kleuren te laten herkennen. Ze eten groene takken, dus waren deze planten bruin of geel dan hadden ze er niet van gevreten. Als dat waar is dan vreten ze alleen maar kuil, brok hooi etc. als er geen groen is en ze barsten van de honger. Goed hooi en kuil wordt door de meeste runderen geprefereerd boven groene bladeren of schors dan welke boom ook om van aardappeloof, hoe groen ook, maar te zwijgen, vreten ze niet is niet hun smaak. 

 • Broes

  Hoe vaker onzin herhaald wordt hoe meer mensen er in gaan geloven. Met name als het gaat over vermeende misstanden bij organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Maar over falend agrarisch (natuur)beheer wordt met geen woord gerept. Steek eerst eens de hand in eigen boezem voordat overgegaan wordt tot ordinaire stammenstrijd.

 • ohzo

  Vermeende misstanden??? Hoef niet zoveel foto's aan te leveren om aan te tonen dat er niets vermeends aan is..

 • Foxxy

  Dieren worden ingezet omdat het de goedkoopste manier van natuuronderhoud is ! Vervolgens, mijn inziens, te weinig controle (geld) en (boeren-)verstand om op hun dieren te passen (zoals een boer dat doet!)
  zielig !

 • alco1

  Wat @broes schrijft moet je niet beoordelen.
  Je beoordeeld gewoon de schrijver.

 • LUCTOR


  Broes betekent in het nedersaksisch zweet schuim. In het abn kop van een gieter.

 • PetervanKempen


  Falend natuurbeheer is zo verschrikkelijk duidelijk dat zelf SBB probeert de piuinhoop in de OVP te verbergen met dijken ervoor en smosjes en toegangsverboden en en en ... Oh ja dan wil men wel nog even de boeren toeslagen beuren die er zijn op agrarische gronden omdat we verzuipen onder de regelgeving als land bewerkt moet worden, wat deze loozers dus niet doen, evenals het fatsoenlijk beheren van de inwonende dieren inclusief hun gratis grasmaaiers die ze als 'natuur'verkopen aan de argeloze stedelingen. Het is een grote oplichtersbende, tegen elke vorm van doelstellingen in fauna beheer, weigeren aantallen te specificeren waaar je borg voor staan in de habitatrichtlijn, en  die subsidie gelden opzuigen als vloeipapier en alles aan eigen salarissen opmaken. Blijft jammer dat hun koetjes vergiftigd zijn door taxus te eten, zou je het vlkees nog wel kunnen gebruiken?

 • remi123

  Misschien kunnen ze de natuurgebieden wat intensiever maken en de boeren hier een kans in geven om gratis het voer te kunnen halen, eventueel 3 maanden pinken te weiden en gratis mest afvoer te mogen doen op deze gebieden. Misschien dan iets minder dan intensief bemesten, maar daardoor heb je wel goed onderhoud, loopt er een koetje voor de wandelaars bij mooi weer in de zomer en kan de melkveehouderij ook een graantje meepikken evenals de export en de mestproblematiek. En is zelfs Thieme meer tevreden, want er komen geen koeien meer om van de honger.

 • boerke brabant

  @remi123, marianne thieme maakt zich geen zorgen over verhongerende dieren in de OVP......

 • Jan van het Zand

  Het wordt tijd voor een nieuw monument: Natuurmonumenten. 
  De gesubsidieerde instelling zonder besef van eigen veroorzaakt dierenleed.

 • Broes

  Het moet toch duidelijk zijn dat Natuurmonumenten geen blaam treft omdat het hier gaat om vernieling/sabotage door derden.

 • alco1

  Ik denk dat de vernielers ook van een discutabel groepje komen.
  Hadden we ook al bij de vrijlating van nertsen. Ze deden het zonder er bij na te denken wat de gevolgen konden zijn.

 • LUCTOR


  @ Broes Een veehouder controleerd toch ook elke dag zijn vee en telt of ze er allemaal zijn als ze in de wei lopen.En als de afrastering dan stuk is valt dat ook gelijk op. Heb de indruk dat dat bij deze terrein beheerder niet het geval is anders was het toch opgevallen dat er een vernieling had plaats gevonden.Deze terreinbeheerders gaan als een speer op huis aan als hun werktijd er op zit voor de dag. Heb de indruk toen de koeien dood neer vielen men op onderzoek s uit gegaan dus hoelang hebben de dieren toegang gehad tot deze giftige struiken.Van een dagdeel toetang tot deze giftige struik gaan niet zoveel dieren tegelijk dood,of er is iets anders aan de hand.(te weinig voer tot hun beschikking)

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.