Rundveehouderij

Nieuws 4082 x bekeken 6 reacties

Relatief veel nieuw melkpotentieel in Nederland

Brussel - Nederland heeft, samen met een aantal kleinere lidstaten, relatief de meeste jonge melkkoeien en vaarzen klaarstaan om dit jaar de melkproductie een duw omhoog te geven.

Buurlanden, zoals België en Duitsland hebben maar enkele procenten meer jonge dieren, terwijl Nederland bijna 15 procent meer tweejarige dieren heeft staan en 7 procent meer dieren van 1 tot 2 jaar.

Dit blijkt uit de zogenoemde Livestock survey van de Europese Commissie.

Denemarken had op de peildatum van december 2014 van alle categorieën melkvee zelfs fors minder dieren staan dan een jaar eerder. Er werden 3 procent minder melkkoeien, 9 procent minder tweejarige dieren en 4 procent minder pinken/vaarzen van 1 tot 2 jaar geteld. In Ierland werden wel meer melkkoeien ouder dan 2 jaar geteld, maar met het jongere vee staat het er daar ook niet al te best voor.

In Finland is het aantal stuks jonge melkkoeien en vaarzen eveneens behoorlijk lager dan vorig jaar, en Frankrijk 3 tot 4 procent hoger. In Italië zijn er zo'n 6 procent meer dieren van 2 jaar en iets ouder, maar juist weer 9 procent minder vaarzen van 1 tot 2 jaar.

Gemiddeld genomen staan er in de 13 lidstaten van de nieuwe EU procentueel meer jonge dieren klaar om de melkproductie op te schroeven dan in de 15 lidstaten van de 'oude' EU. Deze 15 zijn echter wel de lidstaten waar traditioneel de meeste melk wordt geproduceerd. Van 4 lidstaten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, zijn geen gegevens beschikbaar.

Laatste reacties

 • Koen Franken

  Het fosfaatplafond komt zo wel heel snel in zicht , hoe zal men dit gaan beoordelen in Brussel maar ook de politiek hier .

 • Jaap39

  Voor de huidige melkvee prijzen zullen er ook veel voor export weggaan.

 • Fermer

  Met vaarzen verkopen voor export kun je geen hele grote stallen aflossen.

 • Jaap39

  Met onder de kostprijs melken ook niet....

 • Fermer

  Dus....?

 • Foxxy

  Relatief veel mensen die melkveehouder willen worden
  Relatief weinig mensen die daarvoor genoeg kapitaal hebben

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.