Rundveehouderij

Nieuws 2910 x bekeken 2 reacties

Paniek in Nieuw-Zeeland om dreiging gif in babymelk

Auckland - De politie in Nieuw-Zeeland is een onderzoek begonnen naar anonieme dreigementen om babymelkpoeder te vergiftigen. Daarop werd dinsdag de handel stilgelegd in het aandeel Fonterra, de grootste exporteur van zuivelproducten in de wereld.

De dreigementen lijken te zijn bedoeld als protest tegen het gebruik van het ongediertebestrijdingsmiddel 1080 (fluoracetaat). In brieven werd gedreigd babymelkpoeder te vergiftigen met 1080 als Nieuw-Zeeland niet voor het einde van maart 2015 zou stoppen met het gebruik van het middel. Het middel is sinds 1950 al toegestaan in Nieuw-Zeeland en het enig geregistreerde middel tegen veel plaagdieren. Het middel is bio-afbreekbaar, maar leidt volgens dierenrechtengroepen tot een langzame en pijnlijke dood.

De handel in aandelen van zuivelbedrijven als Fonterra, A2 Milk en Synlait Milk werd dinsdag bevroren. Volgens de autoriteiten zijn uit voorzorg inmiddels tienduizenden testen uitgevoerd op babymelk. Daarbij zou geen spoor van 1080 zijn aangetroffen. Ook zijn nieuwe maatregelen genomen om zuivelproducten voor kinderen te beschermen.

Het land exporteert jaarlijks voor 14 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (ruim €9 miljard) aan zuivelproducten. Volgens minister Tim Groser (Handel) zijn 'de autoriteiten in belangrijke afzetmarkten' bijgepraat over de genomen maatregelen.

De kans dat het dreigement wordt uitgevoerd is 'extreem klein', benadrukte premier John Key op een persconferentie in Wellington. Volgens Key is het 'onwaarschijnlijk dat iemand bewust melkpoeder kan besmetten tijdens het productieproces'.

Laatste reacties

  • Sjaak

    Fluoracetaat.... is dat geen optie om in te zetten tegen de muizenplaag, incidenteel, als noodmaatregel....?!

  • janamtink@gmail.com

    Ja super , maar vrees dat we dan weer gedonder krijgen met PvD

Of registreer je om te kunnen reageren.