Rundveehouderij

Nieuws 23644 x bekeken 20 reacties

Metaaldeeltjes leiden tot melkweigering GEA-boeren

Zoetermeer/Leeuwarden - Een aantal Nederlandse zuivelbedrijven, waaronder FrieslandCampina, weigert sinds 4 maart melk op te halen van enkele tientallen melkveehouders, omdat op hun bedrijven metaaldeeltjes in de melk zijn aangetroffen.

Het spoor leidt naar silomelktanks van het merk GEA. GEA erkent het probleem en werkt uit alle macht aan een oplossing, zodat boeren weer kunnen leveren. De meeste veehouders hebben tijdelijk een tweede tank ontvangen en kunnen weer doorwerken. De problemen liggen bij een bepaalde serie tanks, de V-Cool-silotanks. GEA heeft al wel een vermoeden waar het probleem ligt, maar wil dit zelf nog beter uitzoeken. Het lijkt erop dat er iets mis met het roerwerk, al wordt dit niet met zo veel woorden toegegeven. De gemankeerde tanks hoeven in ieder geval niet in hun geheel worden vervangen. Na plaatsing van een nieuw onderdeel zijn alle problemen waarschijnlijk verholpen, zo luidt de verklaring vanuit Leeuwarden.

De V-Cool-silotanks zitten sinds ongeveer anderhalf jaar in het assortiment van GEA en zijn dus vrij nieuw.

Naar het aantal getroffen bedrijven blijft het vooralsnog gissen. GEA zwijgt er over, de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) eveneens. GEA wil wel kwijt dat niet alle tanks van de V-Cool-serie die nu onder de loep worden genomen problemen hadden. Er is ook een aantal tanks uit voorzorg stilgezet.

Bij FrieslandCampina zijn meer dan twintig melkveehouders gedupeerd, bij andere bedrijven is het aantal nog onduidelijk.

Volgens de NZO, die als woordvoerder optreedt voor de verwerkers, zijn de eerste problemen op 4 maart gebleken. Bij de ingangscontrole bij de zuivelfabriek bleek de kwaliteit van de melk niet in orde. Direct daarop zijn maatregelen getroffen, zodat melk met metaaldeeltjes rechtstreeks wordt afgevoerd naar de destructor. De veiligheid van de consument is dus niet in het geding, benadrukt de NZO. GEA bevestigt deze lezing. Al loopt slijtage niet synchroon, toch zijn voor 4 maart geen aanwijzingen gevonden voor ongewenste slijtage.

Het probleem met de V-Cool-tanks doet zich overigens ook voor in Duitsland. Daar werkt GEA eveneens nauw samen met de zuivelindustrie aan een oplossing van het probleem.

Laatste reacties

 • tinus888

  hoe lang is dit al gaande?

 • klaas.van.der.horst1

  Dat is nog onduidelijk. De betrokken partijen broeden nog op een officiële uitleg.

 • Zuperboer

  Mueller Assen en GEA zijn concurrenten# klaas.van.der.horst1

  Klopt dit stukje inhoudelijk wel?

 • hgroen@paulmueller.com

  @Zuperboer: Goed opgemerkt, dit bericht klopt inhoudelijk inderdaad niet.

  De naam Mueller in deze publicatie heeft geen enkele relevantie: Gea melkkoeltanks komen van GEA Zeewolde, niet van ons.

  Mueller

 • Foxxy

  Wat is de oorzaak, defect roerwerk?

 • klaas.van.der.horst1

  Zie laatste update in het bericht. Mueller heeft er idd niets mee te maken.

 • koeien10

  verhelpen van dit probleem behoeft toch geen 15 dagen te duren lijkt mij waarom dan zolang melk weigeren zo wordt je door friesland- campina dubbel genaaid toch.?

 • japke33

  FC kan weer even pesten! Zij liggen er niet wakker van.

 • Toon van de Koevering

  Beste koeien10 en japke33,

  Dat Friesland Campina deze melk weigert is terecht in melk horen geen metaaldeeltjes te zitten.
  Is het probleem aantoonbaar opgelost dan mogen deze boeren weer leveren. Een beetje raar om daar de FC de schuld van te geven.

 • Mozes

  De schade van geweigerde en afgekeurde melk kunnen de veehouders verhalen op GEA.
  Het weigeren van deze melk heeft niets met pesten te maken maar met het voorkomen van een voedselschandaal. Er zal maar een bericht in de pers komen dat zuivelproducten van FC gevaarlijke metaaldeeltjes bevatten.

 • alco1

  Wanneer leren we het nu eens!
  Op veel reacties hoeft men geen oordeel te geven.
  Het oordeel geven sommige reageerders al over zichzelf.

 • bert bert

  Het is erg dat dit probleem voorkomt .Maar het zal wel opgelost komen ,maar is dat het probleem of is het straks een ander probleem.Ik heb al gezien dat een man 200 koeien per uur kan melken ,ik zelf krijg ze niet aan gehangen maar die wel en zou de uier dan wel proper zijn du ik schat dan als je alles goed wilt doen toch maar een 60 tot 80 kunt doen .maas supersnelle
  bestaan ook

 • Agrisales.nl

  Zet een metaaldetector op de RMO.

 • m.en.a.heijnen1

  kan ook van de pomp van de rmo komen!

 • farmer135

  heijnen, melkmonster wordt genomen voor het de rmo ingaat

 • Matthijs Verhagen

  Speculeren is niet echt nodig, want de oorzaak is al gevonden zoals je in het bericht leest.

 • koeien10

  toon ik geef friesland -campina de schuld niet maar als er iets aan de melk mankeerd wordt deze niet opgehaald 15 dagen weigering volgens focusplanet.

 • japke33

  dat bedoel ik dus met boeren pesten, hoeft heus niet zo lang te duren! Dus Alco, jou opmerking is niet helemaal terecht in deze.

 • Mozes

  In het artikel staat dat bij gedupeerde boeren een noodtank is geplaatst. Ook blijkt uit het artikel dat direct na het in gebruik nemen van de noodtank de melk weer opgehaald wordt. 

 • leo,s vriend


  @koeien 10, 'nou, als er iets aan de melk mankeerd'

  Als het zover komt dat de melk 15 dagen niet wordt opgehaald mankeert er wel iets meer dan iets.

  Dan mankeert er een hele boel aan het bedrijf.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.