RundveeNieuws

Onvoldoende steun voor aanpassing vetcorrectie

Brussel/Berlijn – Anders dan de Duitse minister van landbouw Christian Schmidt eind vorige week zei, is er toch geen EU-meerderheid voor aanpassing van de vetcorrectie en dus van een verlaging van de superheffing.

In de Europese raad van landbouwministers is geen meerderheid voor zo’n zachte landing voor de melkveehouderij na afschaffing van het melkqutoum. Afgelopen weekeinde leek het erop dat er alsnog een regeling voor de zuivel zou kunnen komen, omdat de Duitse landbouwminister Christian Schmidt daarvan gewag maakte op een bijeenkomst van het Berliner Milchforum in Berlijn.

Maandag tijdens de landbouwraad bleek geenszins dat er sprake was van een verandering van koers van de meerderheid van de landbouwministers, waarop Nederland al lange tijd aandringt. In Brussel werd maandag gezegd dat de Duitse landbouwminister verkeerd was begrepen.

Via een aanpassing van de vetcorrectie kan een dreigende ‘super-superheffing’ bij het einde van de quotering worden afgezwakt. Zonder aanpassing van de vetcorrectie kan de laatste superheffing EU-breed meer dan €1 miljard belopen. Zoveel boerengeld moet op de vooravond van de vrijmaking van de zuivelmarkt niet uit de landbouw worden getrokken, vindt Schmidt. Hij suggereerde dat Europees landbouwcommissaris Phil Hogan niet onsympathiek tegenover het voorstel staat. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger Dacian Ciolos.

Volgens Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, kan een versoepeling van de vetcorrectie de superheffing alleen in Nederland al fors verlagen. Volgens hem kan het goed zijn voor een verschil van zo’n €33 miljoen dat de boeren minder zouden moeten afdragen.

Het beheerscomité voor de markten heeft vorige week intussen al besloten om een gespreide betaling van de superheffing toe te staan. Melkveehouders zouden de heffing over 2014/2015 in maximaal drie termijnen mogen afbetalen, beginnend in september.

Beheer
WP Admin