Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Landbouwcommissie Europees Parlement verdeeld over zuivelrapport

Brussel – De landbouwcommissie van het Europees Parlement reageert verdeeld op het zuivelrapport van rapporteur en Europarlementariër James Nicholson (conservatieven, Ierland). Nicholson maakte een analyse over de vooruitzichten van de zuivelmarkt na het afschaffen van het melkquotum.

Nicholson pleit niet voor het invoeren van nieuwe marktmaatregelen om de melkveehouders te beschermen tegen de sterk schommelende melkprijzen, maar voor het beter benutten van de bestaande mogelijkheden. Nicholson pleit vooral voor het verder stimuleren van de zuivelexport vanuit de EU, waarbij meerdere markten moeten worden aangeboord, zodat de sector minder afhankelijk is van enkele grote afnemers. Nicholson vindt dat de EU marktleider moet worden op de wereldmarkt voor zuivel. "Is het niet dwaas dat onze melkprijs afhankelijk is van droogte in Nieuw-Zeeland of de Verenigde Staten? Wordt het geen tijd dat wij de prijs zetten in plaats van Fronterra?", zegt Nicholson. Hij vindt dat melkveehouders en verwerkers meer moeten samenwerken om beter bestand te zijn tegen de melkprijzen. Ook moeten volgens de rapporteur de vangnetmaatregelen als openbare interventie en particuliere opslag flexibeler en realistischer worden. De interventieprijs moet volgens hem een betere afspiegeling van de productiekosten vormen en bij veranderingen op de markt worden aangepast.
Vanuit de groene en socialistische partijen is kritiek op het rapport van Nicholson. Ze vinden vooral dat er een vangnet ontbreekt voor melkveehouders die actief zijn in moeilijke regio's. Europarlementariër Martin Häusling (Groenen) benadrukt dat melkveehouders in de bergregio's niet mee kunnen concurreren op de zuivelmarkt, terwijl de boeren en de koeien wel van groot belang zijn voor het behoud van het landschap in de bergen.
Vanuit liberale en conservatieve hoek wordt positief gereageerd op het verslag. Bas Belder (SGP) is positief over het rapport. Hij benadrukt dat de EU de sector niet kan beschermen tegen de volatiliteit op de zuivelmarkt, maar dat de EU de sector wel kan ondersteunen om weerbaarder te worden tegen de prijsschommelingen.

Laatste reacties

  • koestal

    Ze zouden de melkveehouders en tuinders  ook beschermen tegen de Russische boycot,weing van gemerkt.Dus veel gepraat maar geen daden

  • Jaap39

    #1 we zouden het EP goed kunnen helpen. Gewoon minder of geen product meer produceren. 

  • koestal

    gewoon even een stemming houden

Of registreer je om te kunnen reageren.