Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Koeien als oplossing voor leeg bedrijventerrein

Deventer - Koeien laten grazen op het bedrijventerrein A1 bij het Overijsselse Deventer. Dat is een betere oplossing dan een duur en gecompliceerd plan voor tijdelijke natuur op die plek, zoals het plaatselijke GroenLinks wil. Dat is het advies van Ben Haarman, voorzitter van LTO-Salland. Gisteren bracht hij zijn koeienidee onder de aandacht van politici in Hanzestad.

Deventer zit al jaren in de maag met het bedrijventerrein A1, de gemeente slaagt er nauwelijks in om kavels verkocht te krijgen. Het gevolg is een kaal en desolaat landschap.

Laatste reacties

 • agro1


  productie op aan de landbouw onttrokken land zou verboden moeten zijn; oneerlijke concurrentie door der Staat. oh, nee, dat zijn ze zelf, goed idee, dus. lekker niks aan doen en in natuurlijke staat laten komen. de geachte groenigheid kan zijn zin krijgen, alleen de centen ernaast leggen. kijken hoe ver ze komen.

 • vandenbrand

  prima , burger wil tog koeien in de wei. dat is natuur.

 • agratax2

  Tijdelijke natuur bestaat niet. Ookal besluit de politiek nu dat het tijdelijk is, dit tijdelijke zal door een volgende generatie politieici tot eeuwig worden verheven. Bos / ntuur aan de rand van een stad doet het goed. Mijn idee zou zijn natuurlijke groene grazige weiden met MRIJ vee zo aan de IJssel kade. Hebben beide kampen hun zin.

 • simpel boerke

  Huurprijs zal wel zo hoog zijn dat er voor niemand wat aan te verdienen valt.

 • agro1


  aan de landbouw onttrokken is aan de landbouw onttrokken. verschil tussen landbouwgrond en anderszins gebruik (geheel niks aan doen) eens tonen op gemeentekosten, dicht bij de betrokken belastingbetaler, dus. zal wel niet gebeuren, zou tegen kunnen vallen.

 • BPP


  De natuur die men kunstmatig heeft gecreerd is een grote bende, en kost handen vol geld alleen al om aan te kopen en vervolgens nog meer geld om het te onderhouden wat dan niet gebeurd.

  Maar men vergeet een heel groot ding en dat is dat men van de natuur geen mensen kan voeden.

  Alleen al in de noordelijke provinsien heeft de Fortis bank in het verleden totaal 131000Ha grond aangekocht voor natura 2000 gebieden.Wat  al van de zotte was omdat vervolgens de Fortis omviel en het werd ingelijfd door de overheid.

   

   

   

 • landboer


  Goed idee van Haarman zie het ook altijd met ergenis aan die bende

 • agro1


  gezien de enorme werelwijde overschotten aan allerhande voedselgrondstoffen en dientengevolge afbraakprijzen, is een areaalverkleining, hoe klein ook, een zegen. anders nooooooit meer klagren over te lage geldsopbrengsten.

 • Jan van het Zand

  De bestemming was industrieterrein.
  De heer Haarman lanceert nu echt een nouveauté in Nederland.

  Hij stelt voor om er nieuwe natuur aan te leggen door de grond als landbouwgrond te gebruiken. 

  Het is de staatssecretaris van Economische Zaken, mevrouw Sharon Dijksma, die het heel goed en scherp ziet: Landbouw is ook natuur.

  Applaus voor de heer Haarman. Hij verdient de bokaal: Beste ondernemende landbouwvoorman van Nederland in 2015.

 • Jan van het Zand

  Een schaapskudde er op laten grazen is natuurlijk ook wel mooi. De burger vindt dat prachtig. De herder zit echter met een probleem: Hij komt jaarlijks € 30.000 tekort om van te leven. Moet er weer subsidie bij van de gemeente om de man in het leven te houden. 

  De gemeente heeft die gronden niet voor niks gekregen. Beetje industriegrond heeft de gemeente toch wel € 300.000 per ha. gekost om het aan te kopen. En om er dan jaarlijks ook nog € 30.000 extra er op toe te leggen. Dan wordt het pluche wel heel erg heet aan de kont van de gemeentebestuurders.

  Een melkveebedrijf kan echter wel geld opleveren voor de gemeente.  Als je dat als gemeente heel slim doet, dan richt je dat melkveebedrijf in als een grote kinderboerderij. 
  Dan kan de gemeente alle andere kinderboerderijen in de gemeente opdoeken. Dat kost dan geen geld meer, en de huidige kinderboerderijen kunnen een andere bestemming krijgen. Dat is ook zinvoller, want de meeste kinderboerderijen geven een heel ander beeld van de boerderij dan de werkelijkheid van de huidige boerderijen in Nederland. 
  Immers de situatie van de kinderboerderijen in Nederland komt overeen met die van de huidige kleine boerderijen in de voormalige Oostbloklanden.

  Succes met de nieuwe natuur in Zwolle. Zoals eerder omschreven is landbouw ook natuur volgens onze staatssecretaris mevrouw Sharon Dijksma.
 • Sevenhuijsen

  Kinderboerderijen zijn juist een succes omdat ze in de dorpen, steden liggen. Dichtbij de doelgroep. Het is gewoon grond die geld op moet brengen. Er worden tenslotte belastingcenten in gestoken. Verhuren dus. 

 • evanderpasch1


  En een hectare rasland zuivert 3 x meer lucht als natuurland

 • Sjakkie


  top idee Ben.

 • agro1


  een kinderboerderij heeft niks met boeren te maken, maar alles met kinders.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.