Rundveehouderij

Nieuws 3627 x bekeken 20 reacties

'Honderden miljoenen onnodig naar Brussel'

De quotering had zeven jaar geleden al weg moeten zijn, vindt Kees Romijn, voorzitter van de LTO vakgroep melkveehouderij. "Volstrekt overbodig. We hebben honderden miljoenen onnodig afgedragen aan Brussel."

Weggegooid geld. Zo beschouwt Kees Romijn de superheffing die melkveehouders in de afgelopen zeven jaar moeten ophoesten. Uitgaande van een superheffing over dit lopende jaar van €160 miljoen, komt de optelsom over de laatste zeven jaar uit op in totaal €440 miljoen, oftewel gemiddeld ruim €25.000 per veehouder.

Romijn neemt die periode van zeven jaar omdat er toen vanuit Brussel geen prijsondersteuning (met opkoop en exportsubsidies) meer was voor de melk. "Daarmee had ook de quotering afgelopen moeten zijn. Overbodig. We moesten voor een vrije markt gaan werken. Er was geen motief om de beperking nog te handhaven. De quotering was vanaf dat moment een belemmerende factor, die de veehouders en de zuivelsector veel geld heeft gekost."

Gaat het dan alleen over betaalde superheffing?

"Niet alleen. Als Europa hebben we niet optimaal gebruik kunnen maken van de kansen die de wereldmarkt bood. We hadden meer zuivelproducten kunnen afzetten als we ook meer hadden kunnen produceren. Nederland als belangrijke zuivelexporteur had hiervan kunnen profiteren. Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben dat stuk van de markt veroverd. Het zal een hele toer worden om dat terug te veroveren, al hebben we bewezen dat we competitief kunnen zijn."

U noemt de superheffing een onnodige afdracht aan Brussel.

"De melk die boven het quotum is geproduceerd, is gewoon afgezet op de markt. Dat heeft Brussel niets gekost. De superheffing vloeit nu zomaar in de kas van de EU. Dat noem ik onnodig. Er staat niks tegenover. Het geld hadden de veehouders ook kunnen gebruiken voor aflossingen of investeringen in hun bedrijf."

De quotering verdwijnt op 1 april. Wat gebeurt er?

"Op hetzelfde moment verandert er niet zoveel, maar er ontstaat wel een nieuwe structuur met nieuwe beperkingen. Wie zich het beste aan de nieuwe omstandigheden kan aanpassen, is het beste af. Je moet dat dan wel doen."

Hoeveel melk komt er nog bij?

"Er is in de afgelopen jaren al 8, 9 procent bijgekomen. Ten opzichte van nu verwacht ik dat er nog  10 tot 15 procent groei zal zijn. Dat hangt af van de zuivelmarkt, hoe efficiënt we kunnen produceren en van de milieugebruiksgruimte (grondgebondenheid red.)."

In plaats van in quota gaan veehouders in grond investeren. Dat is nu al aan de gang. De prijs stijgt. Waar ligt het plafond?

"Ik weet niet waar die grens ligt. Dat hangt af van de rente. Als er goed verdiend wordt, zijn boeren bereid om automatisch te veel voor grond te betalen. Daarmee neemt de financieringslast ook toe. Als het in de sector moeilijk wordt kan het ook fout gaan. Dat hebben we in Denemarken zien gebeuren."

Bent u bang voor Deense toestanden?

"Ik geloof niet dat het hier zover komt. Je ziet dat de banken met de financiering de afgelopen jaren kritischer zijn en aan de rem trekken."

Laatste reacties

 • Foxxy

  Duidelijk verhaal!  Mee eens! Financieringslasten stijgen onevenredig snel tov onderpand!  Gevaarlijk als de marge negatief wordt, en de melkprijs zal waarschijnlijk meer gaan fluctueren! In die gevallen zal een bank sneller de stekker uit een bedrijf trekken! 

 • tinus888

  allemaal huilie huilie,wel of geen superheffing,het geld wordt toch wel verbrast

 • wenjroubos


  sorry maar wel typisch lto/romijn

  achteraf lullen koop ik niets voor, dan weet iedereen hoe het beter had gemoeten

  zorg dat je wat doet met verhaal van timmermans dat wij regels van europa te streng uitleggen

  anders heb je over een paar jaar weer het verhaal dat we te veel uitgegeven hebben aan nutteloze regels rondom natura 2000 gebieden

   

 • landboer


  Dan hadden we vorig jaar geen 50 cent per liter gehad!

 • alco1

  Als ik zo om me heen kijk zie ik nog veel boeren met stallen die voor vervanging in aanmerking komen.
  Wat zullen ze doen. Bouwen of achterover leunend in de stoel cashen voor mest en verkoop van voer.

 • jaapjo

  het lto beleid zet boeren tegen elkaar op,concurenten worden het van elkaar in grond,mest en voer

 • jaapjo

  De lto contributie ,das pas weggegooid geld

 • rmw


  Eigen keus om boven quotum te melken! Achteraf niet gaan zitten zeuren...

 • Fermer


  @alco, ik denk dat die gewoon doorgaan met wat ze altijd al deden, boeren met verstand.

 • Snel


  # 8 slaat de spijker op zijn kop

 • Ewullink

  Komt ie nu mee. Had je zeven jaar geleden moeten zeggen

 • rozendaalfarms

  ook # 9 slaat de spijker op zijn kop

 • Piet, Midden-Europa


  Ja, boeren met Verstand !!! Tenslotte kunnen wij alleen van Winst brood kopen !!! #5, #9, en #12, gelukkig zijn er nog Boeren die begrijpen waar het om gaat !!!

 • Frans-Jan

  Ik ben het helemaal met hem eens maar voor deze wijsheid koop je nu niet zo veel meer.....

 • Piet, Midden-Europa


  Als je maar wat over houdt @Frans-Jan, daar gaat het uiteindelijk om !!!

 • gjh

  wederom een slap lul verhaal van keesje romijn wat heeft het voor zin om achteraf te vertellen hoe het gemoeten had.

 • Ishtar

  <em>Dit is toch bizar, en steeds dezelfde mantra?</em>
  <em>Valt dat niet op?</em>
  <em>LTO zegt quotum had 7 jaar geleden al afgeschaft moeten worden....</em>
  <em>Tja.... lekker makkelijk lullen, en en alleen maar voordelen opnoemen.</em>
  <em>Let op dit woordt re-actief. Dit is LTO en CDA zodat het LIJKT dat ze boeren belangen behartigen.</em>
  <em>Wordt wakker boeren en boerinnen.</em>
  <em>TTIP hoor je cda en vvd en sgp niet over.</em>
  <em>Kooi eieren uit Oekraine, dus ze net alsof cda en vvd en sgp daar tegen zijn, maar ze tekenen wel in een achterkamer een verdrag dat dat toelaat....</em>
  <em>Grenzen gaan dicht met Rusland, en het enige wat ze doen is een website bouwen....</em>
  <em>Waarom beginnen jullie geen Partij voor de Boeren, immers een cda en sgp en vvd stem is een weggegooide stem morgen, was het al in het verleden, en is het zeker voor de toekomst.</em>
  <em>Ga zelf nadenken aub, ipv altijd maar te stemmen omdat je dat altijd zus of zo deed, of omdat je ouders dit zo deden.</em>
  <em>VVD en sgp en cda zijn te druk met eigen belang, en mooie mantra's, boeren belangen behartigen doen ze in ieder gevel NIET.</em>
  <em>Wordt wakker!</em>

 • j.verstraten1

  LTO roept al veel langer dan 7 jaren dat het quotum moet verdwijnen, ken de geschiedenis en anders helpt google wel. LTO heeft ook voor grotere quotumverruiming gepleit dan 5x1% omdat dit niet voldoende zou zijn om het quotum te laten verdampen wat ook gebleken is. Ook gepleit voor verrekening over de staten ipv per staat etc.
  Dus om Kees nu te verwijten dat hij een koe achteraf in de kont kijkt is onzin.

 • M.harmsen

  Klopt, maar LTO is wel teveel een club geworden van het praten. Gooi de kont eens een keer in krib inplaats van meelullen en polderen en dan achteraf het maar weer moeten uitleggen aan je achterban dat het toch echt niet anders kon....Ze lobbyen tot ze een ons wegen maar mijn inziens met te weinig resultaat.

 • Jan van het Zand

  Er zal altijd melk geproduceerd worden in Nederland.
  Een enorme geruststelling is dat voor mij als consument.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.