Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Graszaad coaten tegen veldmuizen

Scharnegoutum – Loonwerker Age de Jong uit het Friese Scharnegoutum heeft een methode ontwikkeld om graszaad te beschermen tegen veldmuizen.

Hij gaat zaad coaten met een meststof die muizen niet lekker vinden. Hij doet dit in samenwerking met zaadtechnologiebedrijf Astec-Global uit Maarssen. De coating bestaat uit een combinatie van meststoffen. Binnenkort wil hij met het product de markt op.

Astec-Global merkte enkele jaren geleden in Zuid-Afrika dat bij maiszaad dat een daar aanwezige knaagdieren minder schade toebrachten. De Jong, die eerder al een muizenverzuipmachine ontwikkelde, heeft thuis proeven gedaan met veldmuizen die hij zelf verzamelde. "Ze vreten nog liever elkaar op dan het gecoate zaad", stelt hij vast. Hij testte naast graszaad ook gecoat maiszaad, dat voor de muizen nog aantrekkelijker is omdat er veel meer zetmeel in zit.

Toelating als gewasbeschermingsmiddel bij het CTGB is op deze korte termijn niet mogelijk. Maar volgens De Jong is die ook niet nodig, omdat er geen sprake is van een gifstof. De coating is eigenlijk een meststof, oorspronkelijk bedoeld om het gewas een snelle start te geven. Volgens Astec is er een toelating als meststof. Welke meststoffen precies in de coating zitten, wil hij om redenen van concurrentie niet zeggen. De mineralenhoeveelheden zijn wel bekend.

De Jong wil snel met zijn vinding de markt op. Boeren kunnen hun graszaad - en later mogelijk ook maiszaad – bij hem brengen om te laten coaten. Volgens hem is het gecoate zaad vooral geschikt voor doorzaaien van aangetaste percelen, een strategie die volgens hem de meeste Friese boeren met muizenschade gaan kiezen.

Of de muizen naast het zaad ook de kiemplantjes links laten liggen, is nog niet duidelijk. De Jong wil dat nog onderzoeken. 'Maar als niet-gecoat zaad op aangetast land met muizen strooit, kun je het net zo goed in de sloot gooien', stelt hij vast. Een prijs kan hij nog niet zeggen. Het zaad zou door de behandeling van coaten en drogen ongeveer 20 procent toenemen in gewicht.

Laatste reacties

 • Insp.

  Zeker geen rekening gehouden met het verbod op gebruik van fosfaatkunstmest op derogatie bedrijven. Ik zou eerst eens navraag plegen bij RVO of dit wel is toegestaan.

 • PetervanKempen

  Zou ook te mooi zijn als een oplossing niet op een of andere manier verboden was. En, ja hoor! Verboden.
  Bovendien vrees ik dat als de muizen door de winter heen leven de jonge plantjes de bij opkomst de sigaar zijn. Muizen zijn dol op tauge.

 • agratax2

  Prachtig straks een mooi groen grasland, tot dat de muizen honger krijgen en terug komen om de wortels van het gras op te vreten. De meststof zal toch echt niet maanden werkzaam blijven lijkt me. De muizen blijven wel maanden / jaren werkzaam als ze niet worden afgeslacht. Ik zou als boer eerst willen weten hoe het middel op termijn werkt.

 • Johan Oppewal

  Dat van de derogatie en fosfaatkunstmest is een heel goed punt. Dat zoeken we uit. Wordt vervolgd dus.

 • ed12345

  Agratax helemaal met je eens eerst de muizen dood dan verder praten over inzaai

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.