Rundveehouderij

Nieuws 18004 x bekeken 33 reactieslaatste update:3 mrt 2015

FrieslandCampina verdubbelt verhoging voorschotprijs

Amersfoort - FrieslandCampina verdubbelt de verhoging van de voorschotprijs voor maart ten opzichte van die voor februari.

Vorige maand kregen de leden er €1,25 per 100 kilo bij, per maart krijgen ze er €2,50 bij. Dit heeft het bedrijf bekend gemaakt. De garantieprijs gaat van €31,50 naar €34,00 per 100 kilo.

Ter vergelijking: grote Europese concurrent Arla maakte vorige week bekend dat het voor de derde opeenvolgende maand de melkprijs handhaaft op een niveau van €29,90 per 100 kilo. Dat is wel bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit, terwijl FrieslandCampina rekent met 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. Bij Nederlandse gehalten zou de Arla-prijs zo'n 90 cent hoger uitkomen.

Verhoging van de garantieprijs is overigens voor het grootste deel te danken aan het feit dat de melkprijzen van referentiebedrijven in januari te laag is ingeschat. Hierdoor is de garantieprijs voor maart met ongeveer €1,75 per 100 kilo omhoog gecorrigeerd. Daarnaast stijgt de garantieprijs met circa €0,75 per 100 kilo als gevolg van verwachte hogere melkprijzen van de referentiebedrijven. Door het achterblijvende melkaanbod in zowel Europa, Oceanië en Zuid-Amerika, stijgen de noteringen voor melkpoeders, foliekaas, weipoeder en boter.

De eiwitwaarde voor maart bedraagt €5,5501, de vetwaarde €2,7751 en de lactosewaarde €0,555 per kilo. Dit zijn verhogingen met achtereenvolgens 40,8 cent, 20,4 cent en 4,1 cent per kilo.

Bij een melkleverantie van 7 ton per jaar ontvangt een FrieslandCampina-lid over maart een voorschotprijs van €33,90 per 100 kilo. Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor Zuivel NL.

Zijn biologische collega gaat er iets minder op vooruit. Die krijgt namelijk 50 cent per 100 kilo meer dan vorige maand. Bij een standaardvolume van 6 ton melk per jaar ontvangt die €46,80 per 100 kilo, tegen €46,30 vorige maand.

De biologische garantieprijs voor maart is vastgesteld op €46,50 per 100 kilo. De stijging van de biologische prijs is het gevolg van de verwachting dat de biologische melkprijzen van enkele referentiebedrijven in maart licht zullen toenemen. Hierbij is geen sprake van correcties ten opzichte van voorgaande maanden. De biologische eiwitwaarde voor maart is bepaald op €7,5906 per kilo. De vet -en lactosewaarde zijn bepaald op achtereenvolgens €3,7953 €0,7591 per kilo. Dat is achtereenvolgens 8,1 cent, 4,1 cent en 0,9 cent per kilo meer dan in februari.

Laatste reacties

 • farmer4life1

  Super natuurlijk. Maar de ledenvergadering is ook in deze maand. Ze zetten altijd een wat positievere melkprijs neer wanneer er een jaarvergadering is. Daar naast erg nette melkprijs.

 • wmeulemanjr1

  Jammer voor iedereen die hoopten op slechte tijden voor de melkveehouder.

 • Toon van de Koevering

  Nu maar eens kijken wat DOC kan doen.

 • gjh

  Altijd leuk zulke goede berichten.

 • polsbroek

  Waar zijn nu de doem denkers

 • japke33

  kunnen ze toch hun eigen melkprijs zetten?

 • daan1908

  Ik dacht al, missen we niet een paar lawaaischoppers ?
  Meestal staan ze vooraan , maar nu is het akelig stil .

 • agpros

  Kennelijk is mijn vorige reactie niet doorgekomen . Leest U het bovenstaande bericht eens goed door! 4.41% eiwit en 3,47% vet, ga er maar aan staan

 • groot boerdam

  Wacht maar af daan1908 eens kijken of je na 30 april nog zulke praatjes hebt.
  Dan stijgt de melkaanvoer explosief eens kijken wat er dan gebeurt met de prijs.

 • peter1939

  nederland produceert 2% vd wereldmarkt, er zijn ruim 50 zuivelverwerkers actief en de euro is laag, dus als ergens de melkprijs omhoog gaat dan is het wel in Nederland, alleen zal de kostprijs helaas ook fiks hoger worden....(vaarzen, ruwvoer, mestafzet) dus alles draait efficientie van voer en arbeid........

 • Mozes

  @groot boerdam #9, duurt bij jou de melkquotering tot 30 april?
  Bij mij tot 28 maart.

 • daan1908

  #9 Hopelijk levert U niet aan 1 van de fabrieken die die de spotmarkt leegkopen voor 35 cent en de kaas voor 2.60 afleveren , ik voorspel U dat deze achterstand niet wordt ingehaald , nu niet straks niet , en na 1april ook niet .

 • agpros

  Ik heb het 'stukkie' nog maar eens gelezen en kom tot de conclusie dat Klaas van der Horst hier uit gaat van eiwitrijke melk: 4,2% bij Arla en 4,41% FC.

 • haam

  1,75 € te laag ingeschat over januari dit kon je toch verwachten omdat FC een veel gevarieerder pakket producten heeft dan de meeste ' mandje '' bedrijven , eigenlijk kun je ook stellen er is ons gedurende enige tijd renteloos melkgeld onthouden waarmee de fabriek gewerkt heeft .

 • daan1908

  Het is bij FC ook wel eens andersom maar dat het goed komt is zeker . Of dat bij de andere fabrieken gebeurt is maar afwachten .

 • Jaap39

  Daan 1908, wie denk je dan wie die spotmarkt leeg trekt? Voor 35 centen?


 • Mozes

  @haam #14, het heeft niets met het productenpakket te maken.
  Voorbeeld: stel dat andere zuivelondernemingen op grond van hun productenpakket 34 cent kunnen betalen en FC vanwege hun productenpakket niet meer dan 30 cent zou kunnen betalen dan betalen ze nog 34 cent en accepteren 4 cent verlies.
  Als anderen op grond van hun productenpakket 34 cent kunnen betalen en FC op grond van hun productenpakket 38 cent betalen ze ook 34 cent en maken ze 4 cent winst. Deze winst wordt vervolgens aan het eind van het jaar uitbetaald als prestatietoeslag.

 • daan1908

  #16 Welke fabriek is nu veel melk kwijt geraakt ? Zoveel fantasie is hier toch niet voor nodig .

 • alco1

  En stel dat de prijsbepalende prijs buiten de FC doorlopend hoger is, zal dan de FC failliet gaan. De vraag is: Heeft men zich hiervoor ingedekt.

 • wmeulemanjr1

  #9@groot boerdam, Komen na maart de melkkoeien plotseling uit de lucht vallen bij iedere veehouder.

 • Mozes

  @alco #19, daar heeft FC zich niet voor ingedekt. Dan zullen ze inderdaad failliet gaan. Ze hebben dus omwille van eigenbehoud de noodzaak om beter te presteren dan het gemiddelde van noord Europa. Hier zie je het verschil met vroegere coöperaties. In de jaren tachtig was ik nog lid van de Twentse zuivelcoöperatie Ormet. In het laatste jaar presteerden ze maar liefst 8 cent onder Coberco. Maar failliet gingen ze niet want de slechte prestatie werd gewoon in mindering gebracht op de melkprijs voor de boeren. Als FC slecht presteert krijgen wij wel een lagere prestatietoeslag maar geen lagere garantieprijs.

 • Tonnis

  Ik heb wel al door, dat we straks aardig meer geld gaan beuren voor onze snijmaïs als ik dit allemaal lees.
  En de grondprijs schiet natuurlijk ook omhoog.

 • Katrijn van Dalen

  @agpros #13 vet en eiwit% zijn omgedraaid lijkt mij...

 • Mozes

  @Tonnis #22, dat gaat niet lukken. Als de maïsprijs boven de €1800 per ha komt zijn in Duitsland de biovergisters niet meer rendabel en gaat de mais naar Nederland. Vooral in de grensstreek heeft dit een stabiliserende werking op de maïsprijs.

 • Jaap39

  We hebben allemaal verwachtingen voor na 1 april. Hogere grondprijs, duur voer, veel te veel melk.

  Te veel aan melk bied geen basis voor hogere prijzen, voor welk produkt dan ook. Het is allemaal maar afwachten wat die grondprijs gaat doen. Niet iedereen hangt zich nog verder in de schulden terwijl ook het aanbod nog wel eens verdacht snel kan gaan toenemen.

 • agpros

  @annejoy. Dat lijkt mij ook, maar de redacteur heeft het twee keer niet gezien en de overige meestal zeer kritische reageerders ook niet. Zo gauw ze prijsverandering en FC zien, reageren ze als opgeschrikte wespen en beginnen in het wilde weg steken (ehh...
  schrijven)

 • klaas.van.der.horst1

  Annejoy en agpros,

  jullie hebben gelijk. het is inmiddels aangepast.

 • alco1

  Een beetje ontwikkeld mens kan zo'n fout wel relativeren.

 • agpros

  @alco1. Je krijgt mijn gelijk.

 • japke33

  @Daan, waarom denk jij dat de melkprijs nu ineens stijgt?
  Niet omdat er ineens zoveel vraag is. Als de superheffing 27 cent is, en de melkprijs rond de 30 cent zit, kunnen/willen veel boeren daar niet voor melken., Dus op de rem. (En dat hoeft niet moeilijk te zijn, zoals hier vaak gedacht wordt)
  Veel moeten nog bekomen van de superheffing van vorig jaar.
  En dat koeien niet uit de lucht komen vallen is duidelijk, maar al die stallen die gebouwd zijn en nog gebouwd worden blijkbaar wel.

 • daan1908

  #30 en #16 ik beweer niet dat de melkprijs stijgt , maar wel dat de spotmarkt hoger tendeert . Heel simpel , veehouders melken teveel trappen op de rem , fabrieken hadden op meer melk gerekend komt niet moeten dus bijkopen op de spotmarkt om aan hun verplichtingen te voldoen . Als men nu even doorredeneert : A - Ware start , trekt melk weg bij wie ? Dus degene die duur moet kopen op de spotmarkt trekt automatisch zijn eigen melkprijs naar beneden en indirect de uitbetaalde melkprijs van A - Ware .

 • Foxxy

  De melkprijs is inmiddels, net als de economie, deels gebaseerd op speculatief gedrag!
  Nog steeds is de supermarkt de reus, en zelfs rfc klein duimpje! Leuk dat ze allemaal huismerken produceren, maar als ze rfc passeren zijn ze meer kwijt dan slechts melkproducten! soms doen ze dat om even hun macht te laten voelen, en leggen ze er een paar cent/ liter bij,immers logistiek lopen de kosten snel op als het van verder gehaald moet worden!
  ik zie uit naar de dag dat huismerken verboden worden, en dat rfc de rug een x strekt en zichzelf vastklampt aan hun verkoop prijs, David kon Goliath ook baas!!

 • Mozes

  @Foxxy, een kwart van de omzet van FC gaat via de supermarkt, de rest via andere afzetkanalen.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.