Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Franse bond wil onderzoek melkcontracten

Parijs – De Franse bond van melkveehouders FNPL is niet tevreden over de manier waarop de verplichte contracten in de zuivelwereld werkt. De bond vindt dat de macht nog altijd te veel bij de melkkopers ligt. Ook de instelling van producentenorganisaties heeft daar niet veel aan veranderd.

De FNPL heeft minister van landbouw Stéphane le Foll gevraagd om de contracten tussen melkveehouders en hun afnemers, die sinds enige tijd in Frankrijk verplicht zijn, aan een toets te onderwerpen. ''Op die manier moet er een onafhankelijke mening komen over de ambitieuze ambities rond het 'pakket voor de zuivel' waar de contracten een hoofdrol in speelden'', aldus de bond. Voorzitter Thierry Roquefeuill : ''2015 moet het jaar van de waarheid worden voor de contractualisering. We moeten het nu eindelijk goed op de rails krijgen en aanpassen wat nodig is voordat de eerste contracten binnenkort aan vernieuwing toe zijn. Met het oog op het wegvallen van de quota heeft de Franse melkwereld een nieuwe dynamiek nodig.''

Laatste reacties

 • Ferm

  De FNPL loopt achter de feiten aan. Een ieder kon zien dat de contractualisering alleen in het voordeel ging werken van de melkverwerkers. De producentenorganisaties, die afgedwongen zijn, zitten er nog altijd voor spek en bonen bij. Ze zijn de loopjongens van de fabrieken geworden, ze fungeren alleen als buffer tussen de verwerkers en de producenten. Heel veel contracten lopen nog minstens vijf jaar, het is dan ook onberijpelijk dat de FNPL de boeren zo met een kluitje het riet in hebben laten sturen. Onbegrijpelijk dat de boeren dit hebben laten gebeuren. Juridisch alle macht uit handen geven, waarbij je aan de keukentafel dagelijks geconfronteerd wordt met deze realiteit.

 • tinus888

  @ paysanne, hoe werken die melkcontracten dan,ik heb begrepen dat dat je een minium moet leveren,wat als dat niet haalt of levert?En de prijs hoe komt die tot stand,kijken naar de laagst uitbetalende verwerker?

 • Ferm

  @tinus888, bij ons, een particuliere fabriek, een contract voor 7 jaar met een volumebepaling, of individueel, of voor een groep. Het volume kan door de fabriek per jaar worden aangepast. Overschrijding/onderschrijding kan een boete geven, plus een aanpassing voor jou te leveren volume. Prijsbepaling door overleg grote winkels, melkfabrieken, boeren belangenbehartigers en overheid met invloeden als oa. prijzen kaas, boter en poeder, duitse melkprijzen, melkprijs vorig jaar en seizoen. Erg ondoorzichtig en zeker niet concurerend onderling tussen fabrieken, zou je al over kunnen stappen. Grote melkfabrieken nemen geen boeren van grote collega's over, ze verdelen onderling wel melk en halen die vaak rechtstreeks bij een boer op die aan de andere fabriek verbonden is. Dus een poeder/kaas melkprijs ontvangen, bij een fabriek die slechts producten maakt met grote toegevoegde waarde, en ook nog niet weg kunnen, en leveren wat de fabriek beliefd. De contracten dienen slechts de fabrieken te verzekeren van voldoende melk, ook bij slechte prijzen voor de boer.

 • japke33

  Nog even en ze gaan dat hier ook invoeren. Zijn ze heel voorzichtig al mee bezig. We pikken toch alles van de fabriek.

Of registreer je om te kunnen reageren.