Rundveehouderij

Nieuws 935 x bekeken

Doden schapen moet in hondenverzekering

Dublin – Hondenbezitters doen er goed aan om te controleren of een aanval op schapen en lammeren door hun huisdier gedekt wordt door de hondenverzekering.

Als de eigenaar van de hond gepakt wordt, dan kan hij opdraaien voor schade's die vaak in de vele duizenden euro's lopen.

Dat stelt voorzitter John Lynskey van de sectie schapenhouderij bij de Irish Farmers Association. Zowel in Ierland als in Groot-Brittannië worden met grote regelmaat schapen of lammeren aangevallen door loslopende honden. Dat kan omdat het in beide landen vaak mogelijk is vrij door de natuur en ook door boerenvelden te wandelen. ''Als een boer ontdekt dat een aantal van zijn dieren zijn afgeslacht door een hond, dan kan dat erg traumatisch zijn. Helaas wordt ik regelmatig gebeld door collega's met dat soort ervaringen,'' aldus Lynskey.

Volgens de IFA worden alleen al in Ierland jaarlijks tussen de drie- en vierduizend schapen en vooral lammeren op die manier gedood. ''Hondenbezitters moeten zich realiseren dat hun dier grote schade kan aanrichten. Het eerste wat mensen met een hond moeten doen is dat beest aan de lijn te houden als er vee in de buurt rondloopt. Als de boer er in slaagt die schade op hen te verhalen, dan gaat het vaak om grote bedragen. Ik zou mensen met een hond daarom ook willen aanraden hun verzekering er eens op na te slaan.''

Of registreer je om te kunnen reageren.