RundveeNieuws

Dijksma streng voor groeiende melkveehouders

Den Haag – Koeien horen in de wei, vindt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Om te voorkomen dat de dieren in de toekomst op stal staan, moeten de melkveebedrijven hun grondgebonden karakter behouden en versterken, schrijft Dijksma maandag aan de Tweede Kamer.

Dat betekent dat een bedrijf voldoende grond moet hebben om de dieren naar buiten te kunnen laten en er de koeienmest op kwijt te kunnen. Vanaf 2016 moeten bedrijven die uitbreiden en meer mest produceren dan in 2014, elk jaar aantonen dat ze nog voldoende grond hebben om een deel van de voor natuur en milieu schadelijke fosfaatstoffen uit de extra mest kwijt kunnen. De rest mag elders worden verwerkt.

Vooral bedrijven met veel koeien op weinig grond zullen de gevolgen merken. Een bedrijf dat na uitbreiding meer dan 50 kilo fosfaat per hectare extra produceert, moet meer dan de helft van de mest op eigen grond kwijt kunnen. Bij tussen de 20 en 50 kilo meer fosfaat per hectare moet een bedrijf dat wil groeien een kwart ervan op het eigen bedrijf gebruiken. Voor bedrijven die genoeg grond hebben of een fosfaatoverschot hebben van minder dan 20 kilo per hectare, hebben de nieuwe regels geen gevolgen.

Dijksma wil zo de verwachte groei van de melkveebedrijven in goede banen leiden. Op 1 april vervalt het Europese melkquotum dat ruim dertig jaar geleden werd ingesteld om geen boterbergen en melkplassen te krijgen. Melkveehouders mogen dan weer zoveel melk produceren als ze willen of kunnen, zonder een boete te krijgen.

,,Grondgebondenheid van de melkveehouderij verhoogt het maatschappelijk draagvlak en draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van de sector. Het beschikken over voldoende grond is daarbij ook een basisvoorwaarde voor de weidegang”, aldus de bewindsvrouw die in 2020 liefst 80 procent van alle koeien weer in de wei ziet lopen. ,,De koe in de wei is een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap.”

De Tweede Kamer ging eerder akkoord met Dijksma’s wet verantwoorde groei melkveehouderij. Daarin ontbraken nog extra eisen voor melkveehouders, waarover coalitiepartijen VVD en PvdA verschillend denken.

Reacties Tweede Kamerleden

PvdA en D66 steunen de nieuwe regels die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft opgesteld voor melkveehouders. De regels moeten ertoe leiden dat melkveehouders wel kunnen groeien, maar dat ze genoeg grond houden om hun koeien buiten te laten.

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers: ,,De PvdA is tevreden met de voorwaarden die de staatssecretaris stelt aan de groei van de melkveesector. De belangrijkste: hoe meer koeien een boer wil houden, hoe meer grond hij nodig heeft. Daardoor blijft de melkveehouderij grondgebonden, en voorkomen we een verdere industrialisering. Koeien horen in de wei en de staatssecretaris geeft aan dit te gaan stimuleren. Mocht dat niet lukken middels vrijwillige afspraken wil de PvdA koe in de wei middels wetgeving afdwingen.”

Ook D66-Kamerlid Gerard Schouw wil het aantal koeien in Nederland koppelen aan de hoeveelheid grond. Hij is dan ook blij met de zogeheten ‘grondgebondenheid’ in de plannen van Dijksma. ,,Die voorkomt de industrialisatie van de melkkoe.” Schouw is nog wel beducht op de kleine lettertjes in de plannen. Die mogen er niet toe leiden dat de afspraken worden ontdoken door mest te vergisten. Dat is fraudegevoelig, aldus Schouw.

Ook de VVD steunt de plannen van Dijksma. ,,De staatssecretaris geeft op deze manier evenwichtig invulling aan de wens van grondgebonden veehouderij. Daarmee weten ondernemers waar zij aan toe zijn”, zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Voor het CDA is Dijksma’s aanpassing van de melkveewet een stap in de goede richting voor boeren. ,,Een aantal wensen van het CDA, zoals praktische invulling grondgebonden karakter melkveehouderij, is door het kabinet overgenomen. De melkveehouderij kan daarmee de koe in de wei houden”, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Hij wil wel meer aandacht voor de 10 procent boeren waar mogelijk nog problemen vallen te verwachten.

Beheer
WP Admin