Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Dairy Campus start met kraken van mest

Leeuwarden - Dairy Campus start deze week met het project Mestkraken. In dit project worden stikstof en fosfaat aan drijfmest onttrokken.

Na het scheiden van de mest wordt de dunne fractie ontrafelt waarbij ammoniumstikstof en fosfaat uit de dunne fractie wordt gehaald. Dit proces is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven met een luchtwasser.

Door de lucht vanuit de kraker door de luchtwasser te leiden kan de stikstof worden afgevangen. Op deze manier wordt de ammoniakuitstoot van een bedrijf verminderd. Projectleider van Wageningen UR Livestock Research Nico Verdoes stelt hierbij dat dit systeem ook interessant kan zijn voor bedrijven zonder een luchtwasser. Mogelijk kan een kleine luchtwasser op de mestkraker geplaatst worden, zodat alleen de stikstof uit de dunne fractie wordt opgevangen.

Naast de opvang van stikstof kan uit de overblijvende dunne fractie ook fosfaat door bezinking worden gehaald. Dit bezinken kan voor veehouders die fosfaat moeten afvoeren interessant zijn, omdat er in verhouding veel fosfaat in het bezinksel zit. De verwachting is dat uit de dunne fractie tot 90 procent van het ammoniumstikstof te halen is en 45 procent van de fosfaat.

Laatste reacties

 • HJ O R

  luchtfietsserij

 • gerrekens1

  Zo kan ik het ook controleur, zonder enige toelichting / onderbouwing van je vermeende kennis iets afkraken. Geert Wilders beleid.

 • AmMy Consultancy

  Als deze methodiek in de praktijk slaagt dan ontstaat er weer een nieuw verdien model voor de agrarische sector.

 • alco1

  Nou #3. Scheiden kost geld en dan het product weer als kunstmest zaaien? Onze concurrent ( het buitenland ) bemest het rechtstreeks.

 • Foxxy

  Fantastische ontwikkeling!
  Op die manier verdampt het ammoniak problee, en krijgen we onze jaloerse bondgenoten eindelijk van onze rug!

 • John*

  waarom om zoveel moeite om al dat water eruit te halen.... breng gewoon meerdere meststromen bij elkaar en mix deze tot de gewenste samenstelling. scheiden in dik en dun maakt dfus natuurlijk stukken eenvoudiger..

 • joannes

  Water verslepen kost veel transportcapaciteit @John*! Op productie locatie bijvoegen zou die kostenpost alleen verhogen. Met Scheiden en nogmaals Scheiden krijg je de mogelijkheid de onderdelen als ammoniumstikstof en fosfaat goedkoper/efficiënter te transporteren naar locaties waar deze stoffen meer waarde brengen dan op productie lokatie! Export dus! Want wereldwijd is er een groot tekort! Vandaar dat verdienmodel. Naast Melk, Ammoniumstikstof en Fosfaat produceren voor de .........Fabriek!

 • Sjaak

  Tja Joannes.... wishfull thinking!

  Heb het altijd raar gevonden, waarom men niet de samenwerking met de kunstmestindustrie opzocht ivm. mestverwerking. De reden is simpel; het is te duur, niet rendabel en daardoor niet interessant!

  Natuurlijk kan dit in de loop der tijd gaan veranderen, maar zover dat nog niet aan de orde is, is de goedkoopste mestverwerker nog steeds de landbouwgrond met haar gewassen. En al wat er teveel is binnen een logistiek interessant gebied kan beter niet geproduceerd worden....
  Tot nu toe is dat nog steeds de heersende economie!

 • joohoo

  We zijn al 30 jaar bezig met ammoniak reductie en er zijn nog steeds geen betrouwbare cijfers voorhanden.
  Met het aanwenden van de dunne fractie na mest scheiden gebeuren er rare niet verklaarbare dingen in de bodem, het lijkt wel vergif en je kunt er veel minder van uitrijden dan zonder scheiding!!.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.