Rundveehouderij

Nieuws 922 x bekeken

Chinezen scherpen importeisen Nieuw-Zeelandse zuivel aan

Peking – De Chinese autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen wat betreft de import van Nieuw-Zeelandse babyvoeding aangescherpt.

De politie in Nieuw-Zeeland is een onderzoek gestart naar anonieme dreigementen om babymelkpoeder te vergiftigen met het bestrijdingsmiddel 1080, ofwel natriumfluoracetaat. Dit middel wordt door de Nieuw-Zeelandse overheid op grote schaal ingezet tegen veel plaagdieren en leidt volgens dierenrechtengroepen tot een langzame en pijnlijke dood.

Volgens diverse media heeft China de importeisen voor babyvoeding inmiddels aangescherpt. Bij geleverde waar eisen de Chinezen een schriftelijke verklaring dat het product vrij is van bestrijdingsmiddel 1080. Ook zou geïmporteerde babyvoeding opnieuw door betreffende importeur moeten worden gecontroleerd. Exporteurs spreken volgens persbureau Reuters al van dalende verkopen. Hoe groot het effect van de dreigementen is, is mogelijk af te leiden uit Fonterra's volgende internetveiling 17 maart.

De zuivelonderneming heeft al aangegeven zelf meer testen uit te voeren en de veiligheidsvoorschriften te hebben aangescherpt. Al met al lijken de dreigementen, die al sinds november vorig jaar worden geuit, voor werelds grootste zuivelexporteur Fonterra behoorlijk in de papieren te gaan lopen. China is de belangrijkste afnemer van Nieuw-Zeelandse zuivel en heeft het verbeteren van de voedselveiligheid hoog op de agenda staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.