Rundveehouderij

Nieuws 1941 x bekeken

Canada: tweede BSE-geval op een bedrijf

Ottawa - De koe in Canada waarbij BSE is vastgesteld, blijkt afkomstig te zijn van een bedrijf waar in 2010 ook een BSE-geval is ontdekt. Dat blijkt uit de naspeuringen van de Canadese voedselveiligheidsagentschap CFIA.

De CFIA heeft dat gemeld tijdens een telefonische persconferentie. De laatste BSE-koe is afkomstig van een vleesrunderbedrijf in Alberta. Het dier was geboren in maart 2009, twee jaar na de instelling van  het verbod om eiwitten van herkauwers in veevoer te gebruiken.

Bij de tracering is gebleken dat het dier afkomstig is van een bedrijf dat in 2010 ook al bronbedrijf bleek van een andere BSE-koe. Toen ging het om een in 2004 geboren koe.

Omdat voer wordt beschouwd als de belangrijkste BSE-bron, heeft de Canadese overheid besloten een onbekend aantal dieren van het betrokken bedrijf die zijn geboren tussen 2004 en 2010 te traceren. Tegelijk worden ook alle voerbronnen van het bedrijf onderzocht. "Dit is een operatie die tijd vergt", aldus Paul Mayers van de CFIA.

Ondertussen heeft een aantal landen de invoer van rundvlees  uit Canada geblokkeerd. Korea, Peru en Wit-Rusland gingen China voor. De Verenigde Staten, Mexico en Japan, de belangrijkste  rundvleesafnemers van Canada, houden hun grenzen open.

Of registreer je om te kunnen reageren.