Rundveehouderij

Nieuws 1326 x bekeken

Bijna €200 miljoen boete yoghurtkartel

Parijs – De Franse karteldienst heeft tien zuivelbedrijven een totale boete van €192,7 miljoen opgelegd wegens verboden prijs- en andere afspraken. Het verboden overleg over de yoghurtmarkt heeft zes jaar geduurd, van eind 2006 tot en met 2012.

Het kartel heeft daarmee grote schade aangericht aan de economie, aldus de concurrentiedienst.

De hoogste boete, €56,1 miljoen, gaat naar een joint-venture van Lactalis Nestlé. Senoble, dat onder meer Weight Watchers yoghurt maakt, betaalt €46 miljoen, Novandis van zuivelmerk Andros €38,3 miljoen, de coöperatie Maitre Laitiers de Contentin €22,9 miljoen en Yeo €12 miljoen. Yoplait was wel bij het kartel betrokken, maar krijgt kwijtschelding van een boete van €44,1 miljoen, omdat het in 2011 als eerste als klokkenluider is opgetreden. Dat gebeurde op initiatief van General Mills, kort nadat dat Amerikaanse bedrijf een meerderheid in Yoplait had verworven van de zuivelcoöperatie Sodiaal. Een aantal fabrikanten waaronder Lactalis heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de boetes.

De Autorité de la concurrence heeft drie jaar nodig gehad voor het onderzoek. Dat heeft geresulteerd in een rapport van bijna tachtig pagina's over de situatie in de zuivelsector en de aard van de afspraken. Volgens de dienst hebben de deelnemers aan het kartel 'gezamenlijk prijsverhogingen vastgesteld, de invoering van die verhogingen gecoördineerd en ook de redenen voor die prijsverhogingen met elkaar afgestemd'. Daarnaast hebben ze ook afspraken gemaakt over volumes en zo de markt afgesneden voor concurrenten.

Twee weken geleden heeft de Spaanse concurrentiedienst al een gezamenlijke boete van €88 miljoen uitgevaardigd voor verboden afspraken op de zuivelmarkt in dat land. Daarbij waren ook Lactalis en Senoble betrokken, naast onder meer Danone en Nestlé.

Of registreer je om te kunnen reageren.