Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Arla wil vanaf 2018 één melkprijssystematiek

Nijkerk – Arla wil vanaf 2018 werken met één melkprijssystematiek voor al haar leden in zeven landen.

Duidelijk is dat het percentage vet en eiwit leidend blijven, zoals ook nu al in de meeste landen het geval is. Over de uitkering van kwaliteitstoeslagen is nog geen overeenstemming bereikt. Wel maakt de zuivelonderneming in haar jaarverslag Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen duidelijk dat de kwaliteit van de melk straks in alle landen op dezelfde manier wordt gecontroleerd.

De Deens/Zweedse zuivelonderneming is afgelopen jaren fors gegroeid. Meest recent is de fusie met EGM Walhorn, die in augustus afgelopen jaar werd goedgekeurd. Daarmee traden achthonderd nieuwe leden uit Duitsland, België en voor het eerst Nederland (55 leden) tot de coöperatie toe. Begin 2014 traden al dertienhonderd nieuwe leden toe in het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit zorgt voor steeds meer verschillen in de melkprijssystematiek. Reden voor de onderneming om deze verschillen in een overgangsperiode van drie jaar weg te werken.

Afgelopen jaar werd er in Nederland 288 miljoen liter zuivel geproduceerd. Een stijging van 13 procent ten opzichte van 2013. In totaal wordt er 266 miljoen kilo rauwe melk van de Nederlandse melk gehaald. Deze melk komt natuurlijk niet alleen van de eigen leden. Arla kan nog steeds gebruik maken van melk van FrieslandCampina via de Dutch Milk Foundation.

De meeste rauwe melk, 4.550 miljoen kilo, haalt Arla nog steeds van haar thuismarkt Denemarken. Daarna komen het VK (3.848 miljoen), Zweden (2.035 miljoen) en Duitsland (1.744 miljoen). In totaal verwerkte Arla afgelopen jaar 13.385 miljoen kilo melk, een stijging van 5,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Van deze totale melkplas is 88 procent afkomstig van de eigen 13.413 leden.

Eén reactie

  • koestal

    dat is nog ver weg

Of registreer je om te kunnen reageren.