Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

€22 miljoen subsidie voor zoogkoeien België

Brussel – Vlaamse vleesveehouders kunnen tot 2020 genieten van een jaarlijkse subsidiepot van €22 miljoen.

Dat meldt nieuwssite Vilt. Europa heeft in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) zijn fiat gegeven voor een nieuwe Vlaamse zoogkoeienpremie. De nieuwe regeling voldoet aan alle Europese vereisten.

Eind 2014 liep de oude regeling af. Wanneer de premiebetalingen voor 2015 plaatsvinden is nog niet bekend. Wel is er een ondergrens ingesteld van minimaal twintig kalvingen op een bedrijf. Op deze manier moet de subsidie bij de professionele vleesveehouders terecht komen. Het Algemeen Boerensyndicaat liet eerder al weten niet blij te zijn met deze ondergrens. De belangenorganisatie vreest dat hierdoor meer dan de helft van de Vlaamse zoogkoeienhouders buiten de boot valt. Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege heeft laten weten voor bepaalde bedrijven, die niet het vereiste aantal kalvingen halen, een uitzonderingregel in te voeren. Op deze wijze zouden nog eens honderden bedrijven voor de subsidie in aanmerking komen.

Laatste reacties

 • a.t.herwijnen

  Zouden ze in Nederland ook moeten doen. Je houdt dan op deze manier ook koeien in de wei, en de concurentie positie met de melkveehouderij komt weer in het gareel.

 • LUCTOR


  Op een enkeling na die met goedkope natuurgrond en een vergoeding voor landschap onderhoud overblijft zal de rest van de zoogkoeien houderij verdwijnen.

  Met gewone produktiegrond komen de zoogkoeienhouders de laatste jaren negatief uit oorzaak hiervan is voor een kleingedeelte de oprukkende melkveehouderij.

  Het zal deze sector ook goed uitkomen dat de vleesveehouderij verdwijnt zodat de grond onder de melkvee sector kan worden geschoven.

   

 • Schaap1975

  Het klopt dit moeten we in nederland  ook invoeren.
  We leven toch ook in Europa!!
  En de zoogkoeien lopen ten minste in de wei met hun kalf erbij.
  Dit is ook wat de burger wil zien.
  Maar het mag in nederland wel eens beter beloond worden om zoogkoeien te houden.
  Waar zijn onze belangenorgenisaties nu? Ik hoor niemand over oneerlijke concurentie en zwaar negatieve marges en in de zoogkoeienhouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.