Rundveehouderij

Nieuws 3157 x bekeken 1 reactie

Zuivelexportproduct nummer 1 versterkt positie

Brussel - Kaas is het grootste Nederlandse zuivelproduct, maar het is niet het grootste product voor export buiten de EU. Die positie is weggelegd voor ingedikte melk, ofwel condens.

Hiervan exporteerde Nederland volgens cijfers van de EU in 2014 ruim 196.000 ton, ofwel ruim 10 procent meer dan in 2013. Met deze hoeveelheid is Nederland ook royaal de grootste condensexporteur (en producent) in de Europese Unie. Naaste concurrent Duitsland exporteert nog niet eens de helft van wat Nederland naar bestemmingen buiten de EU verkoopt.

Die hoeveelheid van 196.000 ton komt voor het grootste deel uit de fabriek van FrieslandCampina in Leeuwarden, zeg maar: de oude CCF. Een veel kleiner deel komt van de fabriek van Hochwald in Bolsward. Condens is vooral in de tropen geliefd vanwege de goede houdbaarheid (vaak in blik) en de voedzaamheid.

Na condens komt vollemelkpoeder op plek nummer 2. In 2013 was kaas nog het grootste exportproduct, maar door de afnemende verkopen naar Rusland en vervolgens de boycot, zakte de kaasexport sterk in. Sinds augustus 2014 zijn de Verenigde Staten de grootste importeur van kaas uit Europa. De export van vollemelkpoeder bedroeg in 2014 bijna 126.000 ton, een kleine 6.000 ton minder dan in 2013. De kaasexport naar bestemmingen buiten de EU daalde van bijna 146.000 naar een kleine 122.000 ton.

De export van mageremelkpoeder was in 2014 met zo'n 60.000 ton ruim 20 procent groter dan in 2013, de export van weipoeder was met zo'n 54.000 ton juist weer 9.000 ton lager dan in het jaar ervoor.

Eén reactie

  • janvander weerd

    Goed teken dat de notering voor zuivel weer omhoog
    gaat dit samen met een betere koers brengt de export weer op gang.

Of registreer je om te kunnen reageren.