RundveeNieuws

‘Zorg voor ruimte om te ondernemen’

Den Bosch – De Nederlandse overheid moet zorgen dat melkveehouders ruimte houden om te ondernemen. Dat was de hoofdboodschap tijdens een ZLTO-bijeenkomst voor melkveehouders in Den Bosch.

Voor 1 maart komt staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in aanvulling op de melkveewet met een Algemene Maatregel van Bestuur. Daarin staat hoe de sector binnen het fosfaatplafond moet blijven.

De vraag is volgens Toon van Hoof, ZLTO-vakgroep voorzitter melkveehouderij, welk percentage van de groei van bedrijven via grondgebondenheid gerealiseerd moet worden en welk deel via mestverwerking. Ook, is van belang op welke manier een kringloop gesloten mag worden. Moet alle grond op naam, of is het sluiten van de kringloop het belangrijkste uitgangspunt?

Ruimte voor realisatie doelen via innovatie

Onder meer Martin Scholte, directeur van de Animal Scienses Group van Wageningen UR, ging tijdens de bijeenkomst in op het belang van ruimte om te ondernemen. Volgens hem moet er voldoende ruimte worden geboden om doelen te realiseren via innovatie. “Grondgebondenheid mag geen issue zijn als je borgt en zorgt dat mineralen die via jouw bedrijf lopen in balans zijn.” Het merendeel van de kleine 200 aanwezige veehouders was het met Scholte eens. 91 procent van hen gaf aan het met de stelling eens te zijn dat een zorgvuldige melkveehouderij zowel meer als minder grondgebonden kan zijn.

Scholte gaf al eerder aan dat het definiëren en eisen van grondgebondenheid contraproductief kan werken als het gaat om goed benutten van mineralen en mest. “Niet elk bedrijf is hetzelfde en niet iedereen maakt dezelfde keuzes.”

Minder melk produceren geen optie

Minder melk gaan produceren is volgens Scholte geen optie, wil Nederland blijven meedoen op de wereldmarkt. Hij ziet ook een taak voor de Nederlandse melkveehouders bij te dragen aan de toenemende vraag naar voeding. “Nederland kan en moet bijdragen.” In 2050 moeten er 9 miljard monden worden gevoed. De melkproductie moet daarom stijgen van 704 miljard kilo in 2012 naar 1.077 miljard kilo in 2050, ofwel een stijging van 53 procent.

Beheer
WP Admin