Rundveehouderij

Nieuws 20 reacties

Winstexplosie bij kalverintegraties

Mijdrecht/Voorthuizen - De vleeskalverintegraties Van Drie en Denkavit hebben beide een sterk 2013 achter de rug. De omzet steeg flink, de winst explodeerde. Dit blijkt uit de gedeponeerde jaarverslagen.

De Van Drie Holding heeft in 2013 het beste jaar ooit gemaakt qua omzet. De onderneming ging royaal over de €2 miljard heen. Dat komt neer op een stijging met bijna €123 miljoen, ofwel 6,3 procent, ten opzichte van 2012. De winst na belasting steeg van €35,4 miljoen naar ruim €63 miljoen. Dat komt neer op een stijging met €27,6 miljoen, ofwel 78 procent. Voor belasting steeg de winst van €48,6 naar €83 miljoen. Door de goede resultaten kon ook het eigen vermogen verder worden verhoogd tot 63 procent.

Bij veevoerbedrijf en contractgever Denkavit steeg de omzet iets minder snel, van bijna €572 miljoen naar bijna €595 miljoen. Dat komt neer op een stijging met bijna 4 procent. De winst na belasting steeg van €2,3 naar €10,9 miljoen. Voor belasting steeg de winst van €2,4 naar €14,4 miljoen. Denkavit had iets meer last van belastingdruk.

Concurrent de Pali Groep heeft de cijfers over 2013 al eerder gepubliceerd en behaalde ook uitstekende resultaten. Bij dat bedrijf steeg de omzet van €313 miljoen naar €350 miljoen in 2013. De winst na belasting steeg van €4,7 naar €6,8 miljoen. De Pali Groep is niet uitsluitend actief in de vleeskalverhouderij. Het handelt ook in varkens en slacht geiten.

Niet alle bedrijven deden het overigens goed. Veehandel Van Dam uit Tytsjerk, de grootste kalverhandelaar in Nederland, dook juist dieper in de rode cijfers (van €154.000 naar bijna €1,2 miljoen).

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Dan verdient er gelukkig nog iemand aan onze bijna gratis af te leveren nuka's van gemiddeld 15 dagen.

 • peter1939

  en de brokjes van alpuro....

 • evanderpasch1

  dus de lage kalveren prijs komt alleen door monopolie van van drie. Hier moet nma nogmaals naar kijken

 • vandenbrandcv1

  gewoon meer 'vrije mesters' een kans geven en, minder nukas aan van drie verkopen

 • gjcamps

  123 miljoen winst op ruim 2 miljard omzet, is 6% bruto winst. Niet echt spannend maar netjes. Als ze iets meer voor de Nuka's moeten betalen is het ook weer snel een stuk minder.

 • Heromar1

  Ach wat hebben de melkveehouders het toch slecht ? Men weet van weelde niet wat ze nu weer moeten kopen of bouwen. Meer koeien meer kalveren de prijs wordt immers altijd nog bepaald door vraag en aanbod! als we dan voor dat geld maar een gezond kalf krijgen met voldoende biest en zorg.

 • bartenkarin

  ik lever met plezier een gezond kalf af met voldoende biest maar voor een belachelijke prijs van 50 euro kan ik geen moeite doen? als er een verschil bestond van 150 euro tussen een kalf van 10 dagen dat in leven gehouden werd en een kalf dat 3 a 4 weken goed gedronken heeft dan deed ik de moeite wel maar om een kalf langer en beter te voeren en diareevrij te houden voor een prijsverschil van een paar euros pas ik echt. Men moet een beetje serieus blijven he. Ik bekijk het zo wij melkveehouders hebben de kennis en kunde om goede kalveren af te leveren waardoor er minder uitval is in de mesterij en kunnen het best wel verantwoorden die stieren goed te verzorgen. Maar het moet wel vergoed worden ik noem dat een win win situatie.

 • landboer

  gjkamps je leest niet goed, de winst voor belasting is 83 miljoen en geen 123... Dan is de winst dus ook geen 6% maar 4.15% .Eigenlijk maar bar weinig. Ik zou er niet van kunnen bestaan maar ja wij zetten ook geen 2 miljard om....

 • gjcamps

  Landboer klopt, de omzet stijging was 123, valt niet mee op mijn smartphone alles correct te lezen. Dus waarom zo'n euforische titel als 'windstexplosie' procentueel bar weinig. Vlees is te goedkoop en er komen nog meer kalveren en goedkope melkpoeder.

 • joopi

  @bartenkarin,

  Wij verzorgen onze kalveren altijd zo goed mogelijk, ook als er een tientje achteraan zou moeten, daar zijn we tenslotte boer voor geworden omdat we het leuk vinden dieren zo goed mogelijk te verzorgen

 • oranje

  beste HEROMA1

  U scheert nu alle melkveehouders over een kam,
  kijk eerst na U zelf waarom geen gezonde vaarskalveren meer terwijl U
  nog geen jaar geleden de kalveren Uit alle windstreken naar Nederland haalde. wij verzorgen onze kalveren goed maar U meet met twee maten
  niet iedereen heeft geld zat.

 • lepercheron 46

  Heromar 1 `` de prijs word bepaald door vraag en aanbod,, Dat is hier bij niet het geval, Van Drie heeft een monopolie positie en kan de prijs drastisch bëinvloeden, Van Drie maakt het bed op en de anderen gaan er rustig achter aan.

 • lepercheron 46

  Heromar 1 `` de prijs word bepaald door vraag en aanbod,, Dat is hier bij niet het geval, Van Drie heeft een monopolie positie en kan de prijs drastisch bëinvloeden, Van Drie maakt het bed op en de anderen gaan er rustig achter aan.

 • Gruun as grês

  een paar cent bij op de poeder zetten als compensatie voor de kalverenprijs, vandrie tevreden met goedkope kalveren, wij melkveehouders weer gecompenseerd! Iedereen blij!!

 • Jaap39

  Basisgarantie prijs voor kalveren?

 • dronk116

  De omzet is hoog maar de winst niet!!!.

 • gjcamps

  Apple Q4 2014 , dat noem ik nog eens een winstexplosie! Ik begrijp de titel niet, van Drie heeft ondanks zijn dominante positie nog maar net een positief resultaat.

 • Rosekalf 2012

  Jongens tel is allemaal €20,- bij de nuka op. En hoe kom je dan uit ??

 • kalfjes

  Geen vaarskalveren meer mesten met uitzondering van blauwe. Je kunt beter in het buitenland een koppel stiertjes halen voor een paar tientjes extra

 • mhrijken

  Voor alle nuka-leverende melkveehouders zou ik graag het advies willen geven om indien de nuka's niet voldoende opbrengen ze niet te verkopen. Uiteindelijk bent u het ook niet verplicht. Gewoon zelf houden, eventueel afmesten als rosekalf of blank kalf. Echter kan ik u al wel vertellen wat u overhoudt (lees:negatief saldo) op het moment dat het een vaarskalf is of een te licht kalf. Durft u de saldoberekening aan om mijn ongelijk te bewijzen? Ik zie de berekeningen graag tegemoet zodat ik ook iets kan leren van het rendabel kalvermesten.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.