RundveeNieuws

Verplichte bestrijding IBR/BVD in 2017 van start

Doetinchem – In 2017 moet de verplichte bestrijdingscampagne tegen IBR en BVD van start gaan. Dit meldt de stuurgroep IBR/BVD waarvan Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder Diergezondheid, deel uit maakt.

Volgens Van Hoof is de financiering van het geheel rond en wordt vrijdag de projectgroep benoemd die de campagne vorm moet geven. Welke personen en partijen daar in komen, kan Van Hoof nog niet zeggen.

De projectgroep gaat zich de komende anderhalf jaar bezig houden met de invulling van het wettelijk kader voor de verplichte campagne. Hierin  wordt opgenomen of de campagne met of zonder vaccineren zal verlopen, de inpasbaarheid in Brusselse regels en de omgang met de importen door met name de vleeskalversector. In het verleden werden dit soort kaders door de productschappen geregeld. Nu deze opgeheven zijn, komt er meer bij de overheid te liggen, maar de sector moeten zelf de invulling regelen.

Ondanks het feit dat de wettelijke invulling nog bepaald moet worden, start nu al wel het voortraject. De insteek hierbij is het stimuleren van veehouders om nu al stappen te ondernemen om IBR en BVD op hun bedrijf te bestrijden. Volgens Toon van Hoof zijn veel veehouders daarmee bezig of oriënteren zich op de voor hen beste aanpak. Er worden veel winteravondbijeenkomsten van dierenartsenpraktijken gewijd aan de IBR- en BVD-bestrijding.

Als de bestrijdingscampagne in 2017 van start gaat is dat bijna twintig jaar na de laatste bestrijdingscampagne. Die werd in 2009 stopgezet na de problemen met vervuilde vaccins eind 1998.

Beheer
WP Admin