Rundveehouderij

Nieuws 3887 x bekeken

Tot 2,5 jaar cel geëist tegen schapendieven

Arnhem – Drie verdachten hoorden tot 2,5 jaar cel tegen zich eisen in de rechtbank Arnhem voor de diefstal van schapen. Voor de veeroof van 'ongekende omvang' hoorde een 39-jarige verdachte 2,5 jaar cel tegen zich eisen. Twee broers van 29 en 30 jaar, die de wijk naar Roemenië hebben genomen, zouden 1,5 jaar achter tralies moeten.

De schapendiefstallen uit weilanden in Gelderland in 2012 vormen de bijl aan de wortel van het Nederlandse landschap, want hoe moeten schapenhouders zich hiertegen verweren? Met die woorden leidde de officier van justitie in Arnhem zijn eis in tegen de drie verdachten uit Ochten.

De opsporing van de schapendiefstallen is te danken aan initiatieven van schapenhouders in de Betuwe en nabije omgeving zelf, zo moest de aanklager toegeven. Voor de politie had het volgens een van de schapenhouders aanvankelijk geen prioriteit. "Een houding die er flink heeft ingehakt bij de boeren. Menig gedupeerde heeft rondgereden om zijn vee terug te vinden. "Het is geen auto die je kwijt bent, het is een dier, waar je voor zorgt."

Een van benadeelden heeft tipgeld van €5.000 uitgeloofd. Die tip kwam in september 2012 van een schaapsscheerder die bij een van de verdachte was besteld en die het zaakje niet vertrouwde. Een andere benadeelde wist de bewakingsbeelden van een bedrijf vlak in de buurt van zijn weiland te pakken te krijgen. Daar waren veewagens op gezien die door getuigen aan de verdachten, ook uit de agrarische sector, werden toegeschreven.

De mannen moeten verstand van schapen hebben gehad, omdat ze betrekkelijk grote aantallen bijeen wisten te drijven en met veewagens af te voeren. "In het holst van de nacht", zei de aanklager die de professionaliteit van de diefstallen 'verbijsterend' noemde. Uiteindelijk zijn er negen gedupeerden van 424 in de periode van juli tot oktober.

Een van de verdachten die ook voor heling van landbouwvoertuigen terecht stond, heeft zijn mond tijdens de zitting niet opgedaan. Hij heeft in het verleden bij de politie ontkend en had wisselende verklaringen voor de bij hem aangetroffen dieren. Ook de broers beriepen zich op hun zwijgrecht.

"Het ergst was nog dat iedereen hier elkaar aankeek", vertelde een schapenhouder tijdens een pauze van de rechtszaak. Vervolgens leek het onderzoek naar het bewijs dood te lopen. De boeren herkenden schapen die bij de drie verdachten in beslag waren genomen. Er was echter een DNA-verwantschapstest nodig om daar meer zekerheid over te krijgen. Dat is door de groep slachtoffers en boerenorganisatie ZLTO zelf georganiseerd. Want, 'veediefstal is in de boerenwereld hoofdzonde nummer 1', liet vakgroepvoorzitter Berdien van Everdingen weten. Diefstal uit weilanden is niet te verzekeren en daarom is de schade zo groot, nog afgezien de emotionele schade.

Een medewerker van ZLTO heeft samen met de boeren een berekening gemaakt hoe groot de schade is voor de bedrijven, die willen ze namelijk verhalen op de verdachten. Tijdens de zitting is geen totaalbedrag genoemd, maar volgens een van de boeren moet het alles bij elkaar om €100.000 gaan.

Petra van Walraven

Of registreer je om te kunnen reageren.