Rundveehouderij

Nieuws 30 reacties

Rabobank: twee slechte jaren kunnen overbruggen

Den Bosch - Een melkveebedrijf moet een à twee slechte of tegenvallende jaren zelf kunnen overbruggen zonder daarbij aan het infuus te hoeven. Dat zei Ruud Huirne, directeur Food en Agri bij de Rabobank.

Hij zei dat tijdens het ZLTO-congres De Toekomst van de melkveehouderij, gehouden in Den Bosch. "Jullie moeten niet te afhankelijk willen zijn van de bank", aldus Huirne.

De Rabobank let naast de standaardzaken steeds meer op ondernemerskwaliteiten. Past een bedrijf bij een ondernemer. Daarnaast is een goede liquiditeitsplanning volgens hem onontbeerlijk. Zorg het hele jaar voor voldoende geld in kas. Goed winstmanagement in bovengemiddelde jaren kan daarbij helpen. In nijpende gevallen kan extra financiering of uitstel van aflossen een oplossing bieden, aldus Huirne. Laatstgenoemd alternatief wordt volgens Huirne binnen de bancaire wereld zeker niet als 'compliment' gezien. "Op die positie moet je eigenlijk niet willen komen."

Laatste reacties

 • info36

  Veel banken konden dat enkele jaren geleden niet die 2 slechte jaren overbruggen. Toen kon de belastingbetaler de zaak duur redden. Nu heeft meneer weer een grote mond.

 • jogeeldi

  Zo lang de bank niet wat gaat doen aan de rente dirivaten zullen veel collega s het moeilijk hebben en de economie stagneren
  op het moment dat we weer kunnen investeren zal alles wat makkelijker worden

 • henver1

  Wat een k.t uitspraak van die coop. Rabobank.

 • Brend

  Waar staat de COOP ook al weer voor?

 • maxisprint

  Het klopt wel dat je 2 slechte jaren moet kunnen overbruggen vind ik
  ( een bank moet dit zelf ook kunnen )

 • jan007

  Dit is een verstandig advies van coop Rabobank je moet buffer hebben in een vrije markt.

 • Koen123

  Opa had het altijd over 7 vette en 7 magere jaren ,Rabo maakt er nu 2 van, zeker vergeten dat wel alle Hollandse opa's met stuivers en dubbeltjes Rabo opgebouwd tot wat het nu is.

 • Mels

  Vraag ook even de belastingdienst of ze daar aan mee willen helpen. Buffer opbouwen in goede jaren lukt niet met de roverheid van tegenwoordig in Nederland.

 • putten

  bij een bank kan in goede jaren alles, in slechte jaren als je ze het hardste nodig hebt geven ze niet thuis.

 • japke33

  lekkere opmerking van Rabobank, terwijl ze de ondernemers wurgcontracten hebben laten tekenen, zonder dat ze er wat van afwisten.
  Eerst de derivaten en swaps afschaffen dan maar, dan mogen ze weer wat zeggen!

 • piethermus1

  Grappig dat zo'n Ruud Huinre, een man met een mooi diploma waarschijnlijk en een leuke titel, maar verder zonder ervaring zoals wij, boeren. Wij boeren voelen het wat het is om voor eigen rekening en risico te ondernemen. Hij niet. Wij voelen het zwaard van Damocles heus wel boven ons hoofd zwaaien in jaren dat het minder gaat... Maar dat hoort bij ons vak van kleine zelfstandige.

 • fransderondhoeven

  dus dit betekend dat je als jonge onder nemer met een gemiddeld bedrijf zo rond de 2 a 2.5 ton aan euro's reserve moet hebben. niet slecht als je dat voor elkaar hebt

 • alco1

  Frans. Een kind kan ook niet zeggen: Ik train 40 uur in de week, dus Ajax moet me een contract geven.
  Zo is het ook met boeren. Goedkope rentes hebben veel te veel boeren in de waan gebracht dat ze mee konden doen.
  Zo ken ik een boer uit de buurt die al wel dertig jaren 60 koeien molk op dertig ha land en tevredenheid uitstraalde. De zoon heeft nu het stokje overgenomen. En jawel een stal voor ruim 200 koeien. En klagen!!!!

 • Ferm

  @alco1, weet jij misschien wat de drive is van deze jonge boer(enzoon), ziet ie geen toekomst in 60 koeien, of het werken op de 'ouderwetse manier'? En waarom op dit moment, nu we net in een (tijdelijke) onzekere periode stappen?

 • alco1

  Net wat ik zeg. In de waan mee te kunnen doen.

 • Ferm

  Volgens mij hebben alle jonge boeren een hoge opleiding genoten. Velen hebben ook nog stages in het buitenland gelopen en zouden toch een bredere kijk moeten hebben ontwikkelt. Niemand op deze site kon na herhaaldelijk vragen een rekenmodel laten zien dat opschalen meer rendement/lagere kostprijs zou geven. Vorig jaar kwam dan als eerste ABN-AMRO met gegevens naar buiten die lieten zien dat opschalen niet automatisch kostprijsverlagend werkte. Schoorvoetend kwamen ook andere banken en accountantsbureaus met een zelfde soort conclusie. Jonge boeren en studieclubje hadden dit ook zelf moeten kunnen uitrekenen. Ben dan ook verbaasd dat ze vanuit een waan denken zoals je aangeeft @alco1, dat hun opschalen alleen gebaseerd zou zijn op basis van de goedkope rentes. Veel meer speelt hier volgens mij de aanmoedigende rol van belanghebbenden rondom deze bedrijven. Waarom zal een goed opgeleide jonge boer dan toch zijn gehele bedrijf op basis hiervan in de waagschaal stellen.

 • LUCTOR

  @Paysanne Omdat de werkgever van de Hr Ruud Huirne collega adviseurs de boer heeft opgestuurd om boeren voor te houden dat stilstand achteruit gang is.
  Met de bedoeling wanneer nodig de houdgreep nog verder aan te halen.

 • ahmlemmens

  Toch wel vreemd, dat de meeste adviseurs zelf boer geweest zijn. Of toch niet zo vreemd?

 • Fermer

  @alco en luctor, dus niet de lage rente en eigen inzicht hebben de boeren ertoe over gehaald om tegen de klippen op te groeien, het waren ook hier de Rabobank-adviseurs, evenals bij de rente-swaps, die hun bankenbelang en provisies veel hoger prefereerden dan het 'klant'belang, en ook hier hun desastreuze werk goed uitgevoerd hebben. Wel laat het zien dat het geroemde opleidingsniveau in Nederland niks meer voorstelt, alle jonge boeren zijn bijna accademisch geschoold, maar een leuk plaatje doorprikken zit er niet meer in.

 • alco1

  Er zijn boeren die shoppen van bank naar bank, om maar geld te kunnen krijgen.

 • simpel boerke

  Volgens mij is er nog nooit een bank geweest die je verplicht een financiering af te nemen om uit te breiden. Ze kunnen wel meedenken, maar als ondernemer bepaal je uiteindelijk zelf wat je doet. Het blijft natuurlijk makkelijk schoppen tegen de banken als het tegen blijkt te zitten, maar meestal moet je toch eerst bij jezelf te rade gaan als het anders loopt dan je verwacht had.

 • alco1

  Er zijn ook nog steeds boeren boos omdat de weers VERWACHTING niet uitkomt.

 • Koen Franken

  Klopt Toon , je bent zelf verantwoordelijk voor de krabbel die je zet .
  Alco , heb het al zo vaak gezegd , te lang te goed geweest en dan word je wat roekeloos in het doen van investeringen, maar ook met het beheersen van je kostprijs .

 • LUCTOR

  @emmerei#19 Klopt maar je ziet het ook vanuit de belangen organisaties.
  Onder de slogan we hebben straks 9miljard monden te voeden en NL kan daar een belangrijke rol inspelen. Je hoort niemand vanuit deze organisaties zeggen dat de postzegel waarop wij hier in NL leven een druppel op de gloeiende plaat kan leveren allemaal eigenbelang.
  Het opleidings niveau van de nieuwe generatie is hoog maar de praktijk kennis laat te veel te wensen over ik zie dit verschijnschijnsel ook bij de nieuwe generatie deren artsen.

 • alco1

  Luctor. Griekenland is een goed voorbeeld hoe het daar mis ging en dat de nu genomen maatregelen ook tot niets zullun leiden.
  Er ging namelijk veel meer geld uit hun economie dan er in kwam. De bezuinigingsmaatregelen doen daaar niets aan.
  voor de euro kwam zakte met dergelijk beleid de waarde van hun munt eenheid en konden weer gemakkelijker exporteren. Nu kan dat niet.
  Nederland moet hoe klein de postzegel ook is er voor waken dat het niet in dezelfde fuik trapt. Er moeten inkomsten gecreëerd worden tegenover de zeer grote uitgaven.
  De landbouw is daarin een niet te onderschatten speler.

 • koster

  de wereld voeden zal mij een worst wezen, ik heb liever een rendabel bedrijf. Want de wereld voeden kan allang, daar liggen de problemen niet. En zolang er overproductie is zijn er ook klote prijzen.
  En volgens mij kun je daar op diverse plekken in nederland de rabobank bij missen als kiespijn. De rotste appel in de mand!

 • bb40

  Hij heeft geen gelijk , geen bedrijf is het zelfde als het pas is overgenomen kan elke melkprijs dip een ramp zijn.
  Ook na grote investeringen kan het krap worden.
  Komt nog bij dat al dat' gratis' geld v d ecb de normale economie niet bereikt om dat de heren aan hun bonus moeten werken.
  Beetje bescheidenheid zou op zijn plaats zijn

 • LUCTOR

  @alco ben het wat Griekenland betreft wel met je eens ben geen glazenbol kijker maar wat ik om mij heen zie en zakelijk ondervind denk ik dat ook deze NL regering het bankroet van NL niet tegen kan houden.
  Zijn er hier in NL nog bedrijven die z.g.n bij de blijvers behoren nog inkomsten belasting betalen? Zo ja dan zal dat de Rabo een doorn in het oog zijn!

 • alco1

  Och luctor. We hebben hier van die zielige leiders die roepen dat het geld wat de provincies op de bank hebben staan moeten gebruiken.
  Net alsof dat in een hoekje van de bank ligt. Dit is allemaal echt wel door gefinancierd, zelfs vele malen in luchtgeld.

 • zon

  Als ze geen 2 jaar met mindere prijzen kunnen overbruggen,verkoop je toch iets.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.