Rundveehouderij

Nieuws 2516 x bekeken 3 reacties

NMV wil openheid invulling grondgebondenheid

Den Haag – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) wil openheid van het ministerie van Economische Zaken over de invulling van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die in de melkveewet de grondgebondenheid gaat regelen.

"Het gaat nu precies hetzelfde als bij de ontwikkeling van de melkveewet vorig jaar. Zonder enige vorm van inspraak wordt straks een plan gepresenteerd waarbij de sector mag tekenen bij het kruisje. Dat zijn we spuugzat", zegt voorzitter van de NMV Dirk- Jan Schoonman. Hij heeft het gevoel dat de sector gegijzeld wordt in het proces vanwege een meningsverschil in de coalitie hierover.

NMV wil meedenken over invulling AMvB

Schoonman wil heel graag mee denken over de invulling van de AMvB, die als doel heeft om de grondloze groei van de melkveehouderij te beperken. "Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de NMV om mee te denken over de invulling van de AMvB, is er geen enkele reactie vanuit het ministerie gekomen; de luiken blijven gesloten. Al bijna drie maanden wordt nu aan de AMvB gewerkt zonder enige transparantie. De NMV tast volledig in het duister over de invulling", aldus Schoonman.

Hij vindt het onderwerp, de toekomst van de melkveehouderij, veel te belangrijk om in achterkamertjes te regelen. "Het kan en mag niet zo zijn dat door een kunstmatig gecreëerde tijdsdruk de Tweede Kamer zich gedwongen voelt een ongewenste invulling van de AMvB te accepteren", aldus Schoonman.

Voorkeur voor maximaal fosfaatoverschot per hectare

Hij roept het ministerie op om met meer openheid te komen. De sector heeft als voorkeur een grens aan de grondloze groei te stellen door een maximaal fosfaatoverschot per hectare toe te staan.
Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) Sharon Dijksma heeft bij de behandeling van de melkveewet in de Eerste Kamer beloofd om uiterlijk 1 maart met haar voorstel voor invulling van de AMvB te komen.

EZ: gesprek met NMV wordt voorbereid

Het ministerie reageert op de kritiek van de NMV. "Natuurlijk zal ook de NMV binnenkort uitgenodigd worden voor een gesprek. Daartoe wordt nu een voorstel voorbereid", aldus een woordvoerder van het ministerie. EZ wil verder niet ingaan op de vraag of en wie er vanuit de sector nu wel aan tafel zit en of de ontwikkeling van de AMvB op schema ligt.

'Weinig overleg, maar geen radiostilte'

Wiebren van Stralen van LTO Nederland bevestigt dat er weinig overleg is met het ministerie over de AMvB. "Van een algehele radiostilte is ook een geen sprake, maar we de deur ook niet plat om te overleggen", aldus Van Stralen. LTO, NMV, NZO en NAJK trekken gezamenlijk op in het dossier.

De AMvB ligt met name in de Tweede Kamer gevoelig, omdat coalitiegenoten VVD en PvdA sterk verdeeld zijn over de grondgebondenheid. De VVD wil geen grondgebondenheid eisen, de PvdA wel.

Laatste reacties

 • HJ O R

  Zo als altijd kraait zo dadelijk LTO dat ze kansen zien en er het beste hebben uitgesleept, en staat de NMV met lege handen.
  De werkelijkheid is dat ze dat allebei doen, alleen bij LTO beseffen ze dat niet!

 • Foxxy

  Komt bij mij artikel in veeteelt naar boven, paar maand terug. Voeradviseur bouwt nieuwe grupstal, zonder grond,voeraankoop, mestafzet!
  Kan de overheid zulke bedrijven het faillissement injagen?
  Lijkt me niet eerlijk!
  Hoe zit dat met pluimvee /varkens? ( niet aanvallend bedoeld?)

 • alco1

  Foxxy. Dat verhaal zit ook bij mij in het achterhoofd.
  Ontzettend benieuwd hoe dat verder gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.