Rundveehouderij

Nieuws

Melkveehouder moet regie nemen

Markelo - Een gestructureerd managementplan met alle bedrijfsadviseurs brengt snel verbetering in technisch en financieel resultaat.

Daarvoor moeten melkveehouders gerichte doelen opstellen in gezamenlijk en gelijktijdig overleg met de adviseurs op het bedrijf. Dat stelde Ton Pijs, dierenarts van dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal op de informatieavond georganiseerd door de 'De Oosthof', samenwerkende dierenartspraktijken.

In de varkenshouderij en de pluimveehouderij is zo'n gezamenlijk overleg normaal, maar niet in de melkveehouderij. Toch merkt Pijs wel dat de animo bij veehouders groeit. Het voornaamste is dat de veehouder er (financieel) nut van moet zien. Het is daarom belangrijk dat de veehouder zelf bepaalt welke onderwerpen voor hem van belang zijn en welke in zijn optiek beter kunnen. "Het gaat er niet om wat wij belangrijk vinden, maar wat de veehouders als aandachtspunt op zijn bedrijf ziet", stelt Pijs. Dat kan via een 'Herd Health Management Program'.

Dat start vrij eenvoudig door bedrijfsbreed een vragenlijst samen te stellen waarin de veehouder op een schaal van 1 tot 5 aangeeft hoe hij vindt dat bepaalde onderwerpen lopen. Zo is er snel achter te komen welke pijnpunten er op het bedrijf zijn.

Door alle adviseurs gelijktijdig om tafel te brengen is het gemakkelijker om een doel vast te stellen en een traject af te spreken hoe dat doel te bereiken. Iedereen krijgt verantwoordelijkheden waarop hij in de volgende bijeenkomst ook aangesproken kan worden. "Je ziet dan een duidelijke verbetering van de focus en de toewijding waarmee mensen aan de slag gaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.