Rundveehouderij

Nieuws 962 x bekeken 1 reactie

Mastitis kost Vlaamse melkveehouders vele miljoenen

Brussel – Uiergezondheidsproblemen kosten de Vlaamse melkveehouders jaarlijks naar schatting €17,4 miljoen, vooral door gederfde melkproductie. Dat meldt het Belgische Vilt.

Daarnaast leidt het behandelen van de klinische gevallen met antibiotica tot het  niet kunnen leveren van 18,8 miljoen liter melk, zo stelt dierenarts Joren Verbeke. Vlaamse melkveehouders verliezen samen meer dan 46.000 uur door de extra aandacht die zieke koeien vergen. 2,4 procent van de Vlaamse melkkoeien maakt maandelijks minstens één geval van klinische mastitis door. Vooral koeien die voor een tweede keer kalfden en oudere dieren worden getroffen. De belangrijkste mastitisverwekkers zijn de omgevinggebonden bacteriën E. coli en streptokokken. Slechts een minderheid van de Vlaamse melkveebedrijven (26 procent) combineert een laag voorkomen van klinische mastitis (minder dan 2 procent per maand) met een laag celgetal (minder dan 200.000 cellen per milliliter) van de tankmelk, wat duidt op weinig subklinische mastitis.

Eén reactie

  • koestal

    Zou het in Vlaanderen erger zijn dan in Nederland ?

Of registreer je om te kunnen reageren.