RundveeNieuws

Lagere melkproductie kan hogere heffing nog niet voorkomen

Den Haag- Melkveehouders hebben in januari 2 procent minder melk geleverd dan in januari vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Melkveehouders hebben in het nieuwe jaar 2015 veel harder op de rem getrapt dan waar zuivelondernemingen rekening mee hebben gehouden.

Daardoor zitten enkele fabrieken in deze periode zelfs met een aanvoertekort. Ze moeten melk of concentraat bijkopen om aan hun contractuele leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. Toch is er in het lopende superheffingsjaar tot nog toe meer melk geleverd dan vorig jaar. Tot en met januari is 0,5 procent meer melk geleverd dan in het vorig jaar.

In totaal is er in dit melkjaar, van april tot en met januari, 10,38 miljard kilo melk geleverd. Dit is ruim 100 miljoen kilo meer dan een jaar geleden, wat neerkomt op 1 procent. Maar op deze hoeveelheid is nog geen vetcorrectie toegepast. Gecorrigeerd op vetgehalte is er 50 miljoen kilo meer geleverd.

Wanneer de huidige stand ten opzichte van het quotum wordt doorgetrokken naar het hele jaar, tot eind april, dan zou een superheffing dreigen van om en nabij de €150 miljoen euro. Vorig jaar moest uiteindelijk €132 miljoen aan heffing worden betaald .

Had het vetgehalte van de melk dit superheffingsjaar even hoog gelegen als vorig jaar, dan was de heffing nog veel hoger uitgevallen. Het gemiddelde vetgehalte van de melk tot nu toe bedraag 4,32 procent, tegenover 4,36 procent vorig jaar.

Beheer
WP Admin