Rundveehouderij

Nieuws 2873 x bekeken 8 reacties

Lager saldo voor bijproductenbedrijf

Arnhem - Het gemiddelde melkveebedrijf met veel bijproducten heeft in 2013 een saldo dat €1,65 per 100 kilo melk lager ligt dan bedrijven met weinig bijproducten. Dat blijkt uit een analyse van accountantskantoor Flynth van 1.500 bedrijven.

Het gemiddelde bijproductenbedrijf heeft €0,77 per 100 kilo melk lagere totale opbrengsten. Inclusief de hogere voerkosten (inclusief aankoop ruwvoer) van €1,19 bedraagt het saldo daardoor €29,52 per 100 kilo melk, tegenover €31,17 bij de bedrijven met weinig of geen bijproducten.

Voor de analyse zijn de gegevens van melkveebedrijven gesplitst in drie groepen: het gemiddelde van alle bedrijven, de bedrijven met meer dan €80 per koe aan aankoop van bijproducten en bedrijven met minder dan €80 per koe. De bedrijven met veel bijproducten zijn gemiddeld groter dan de andere groep. Ook ligt de melkproductie per koe ruim 360 kilo per jaar hoger. Daar staan wel wat lagere gehalten tegenover. De verschillen tussen de bedrijven bestaan, maar kunnen volgens bedrijfskundige Henk van Dijk van Flynth niet de verschillen in voerkosten en saldo verklaren. Ook na het corrigeren voor verschillen in bedrijfstypen blijft een voordeel voor de mengvoerbedrijven. Niet alleen in 2013, maar vanaf 2009.

Voerdeskundigen hebben wel een idee waardoor de opmerkelijke uitkomst wordt verklaard. "Wij zien ook al jaren dat bijproducten niet perse tot lagere voerkosten leiden", zegt Alidus Hidding van adviesbureau VIB Consulting. "Een groot deel bijproducten werkt niet als krachtvoer en ook niet als ruwvoer in de pens. Wanneer ze wel als krachtvoer beschouwd worden, leidt dat tot hogere kosten per kilo melk." René Knook, productmanager rundvee bij De Heus, ziet dat bedrijven met veel bijproducten doorgaans een hoog basisrantsoen hebben waardoor koeien vanaf 150 dagen al boven de behoefte worden gevoerd." De uitkomst verbaast Robert van Buuren van bijproductenleverancier DuynieBeuker. "Standaard liggen de kosten voor bijproducten per kilo drogestof onder de 100 procent van de voederwaarde. Dat is geen discussie" Ook benadrukt hij dat de saldo's per koe gunstiger zijn omdat met bijproducten meer kilo's per koe worden geproduceerd.

Kijk voor een uitgebreider artikel op melkvee100plus.nl

Rene Stevens

Laatste reacties

 • pieterfranken1

  In hoeverre is meegenomen dat bedrijven met weinig bijproducten vaak zelfvoorzienend zijn met ruwvoer en bedrijven met veel bijproducten vaak ruwvoertekorten hebben. Deels vervangen zij dan ruwvoer door krachtvoerachtige bijproducten, hierdoor besparen zij op de aankoop van ruwvoer. Is dat in dit onderzoek wel meegenomen

 • John*

  zo standaard is dat dus blijkbaar niet. Maar als de koeien door het gemengd rantsoen boven de behoefte gevoerd worden kost dat toch dubbel geld?

 • pieterfranken1

  Dat is maar de vraag. Als de bijproduct goedkoper is als de aankoop van ruwvoer bespaar je geld ondanks dat misschien een gedeelte van het vee te luxe wordt gevoerd

 • leftturn

  bijproducten zijn laatste jaren erg hoog in prijs. als dan de matrix ook nog eens aan de positieve kant is, kantelt een voordeeltje snel in een nadeel. de handel is er ook uit, enkele partijen bepalen de prijs. tgc is bijvoorbeeld toch geheel niet meer aan te tellen. hooguit een klein beetje voeren en pas gas geven als de prijs onder de €1,50 komt.
  de handel telt net zo lang, dat het voordeel voor de boer weg is. kijk ook eens naar eiwitkwaliteit, bewaarverliezen, ontmenging waardoor bijvoorbeeld het vet niet homogeen eronder zit.

 • alphons1

  is er in het onderzoek ook gekeken naar het verschil in de gezondheid van de dieren. veel bij producten zijn gezonde producten. op tarwe gist concentraat na. tarwe is gespoten met glysofaat. slecht voor de pens bacterien van de koe. en die grote voer firmas persen van alles in de brok als het maar goedkoop is. zie laatst artikel over slechte dors mais. en hale de producten van de andere kant van de wereld.

 • simpel boerke

  @5 Als de diergezondheid niet goed is kun je nooit een hoog saldo halen. Het hogere saldo wordt niet alleen verklaard door de lagere voerkosten schrijven ze. Je kunt je verhaal ook omdraaien. Door een betere gezondheid van het vee bij uitsluitend mengvorm, stijgt het saldo extra, bovenop de al lagere voerkosten die behaald worden t.o.v. Bijproducten.

 • simpel boerke

  @5 Als de diergezondheid niet goed is kun je nooit een hoog saldo halen. Het hogere saldo wordt niet alleen verklaard door de lagere voerkosten schrijven ze. Je kunt je verhaal ook omdraaien. Door een betere gezondheid van het vee bij uitsluitend mengvorm, stijgt het saldo extra, bovenop de al lagere voerkosten die behaald worden t.o.v. Bijproducten.

 • joohoo

  De naam zegt het al, Bijproduct . Zet het ook in voor dat doel en niet als vervanger!.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.