Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

LTO: Twee jaar buffer is veel te veel

Den Haag - Twee jaar buffer om een periode met lage melkprijs uit te kunnen zitten, is volgens LTO veel te lang. Dat blijkt uit de reactie van melkvee-voorzitter Kees Romijn. Hij haalt zijn schouders een beetje op over de opmerking van Rabo-topman Ruud Huirne dat melkveehouders een prijsdal van twee jaar moeten kunnen overbruggen uit buffers.

"Ach, die Ruud ... Op zich is het niet zo moeilijk om een buffer aan te leggen, maar waarom zo groot?", vraagt hij zich hardop af. "Dat vraagt belastingfaciliteiten. Nu kun je alleen maar fiscaal middelen. Dat levert pas achteraf geld op, niet op het moment dat de liquiditeit het hardst nodig is. Maar ik meen me te herinneren dat de bank leeft van het verstrekken van krediet, dus Ruuds opstelling heeft wel wat dubbels in zich."

Romijn erkent dat door schaalvergroting en het verdwijnen van de redelijk vaste melkprijs de noodzaak tot het hebben van buffers groter wordt dan ten tijde van de melkquotering. Romijn vindt dat de melkveehouder zonder banksteun een half jaar tot een jaar tegenwind moet kunnen overbruggen. "Ik denk aan 7 tot 8 cent per kilo melk, hoewel intensieve bedrijven die veel voer aankopen waarschijnlijk wat meer buffer nodig hebben dan extensieve." Gemiddeld betekent dat €75.000 buffer bij een miljoen kilo melkproductie per jaar. "Onmogelijk is dat niet. We hebben 17.000 melkveehouders en eigenlijk is er geen een in grote problemen gekomen door de recente sterke melkprijsdaling. Misschien klagen we wel wat snel, maar dat is niet alleen bij boeren zo."

Laatste reacties

 • boer drenth

  In moelijkheden komen na twee superjaren, en dan na twee mindere maanden inde problemen komen ,lijkt mij onwaarschijnlijk. Gewoon te vroeg gejammerd.

 • alco1

  Het is toch logisch dat Huinre pleit voor een langere periode. Wat heb je er nou aan als bank zijnde, als met het kleinste wisse wasje de stoep al vol staat met boeren met liquiditeit problemen.

 • jan007

  ,Misschien klagen we wat snel,
  Laat dat misschien maar weg.
  Om misselijk van te worden dat gezeur over de melkprijs , muizen,, superheffing etc geen sector die zo zeurt als de melkveehouderij

 • agro1

  1 heeft gewoon gelijk. 3; er zijn ook veel melkveehoeders, niet generaliseren, jongeman.

 • koeien10

  Ruurlo 70 wat je zaait oogst je ook.

 • Sjakkie

  een beetje dubbel is het allemaal wel van de rabo de laatste tijd.
  een hogere buffer betekent gewoon een hogere financiering, de uitzondering van boeren zonder financiering daargelaten.
  En daar wringt de schoen. op het moment dat je investeert, en ook financiert, willen ze alleen maar krap financieren, met als gevolg een te lage buffer.

 • Zents beheer

  Ruurlo70 #3, juist opgemerkt en velen (ook melkveehouders) zullen het met je eens zijn. Immer klagen en vragen.

 • agratax2

  Hoeveel boeren zijn er niet, die tijdens een goed lijkend jaar reeds de nodige stappen nemen om de verwachte winst weg te sluizen via investeringen? Zij wensen de belasting >voor< te blijven en maken daarmee het onverwachte slechte jaar tot een niet of nauwelijks te nemen barrirere. Meestal alleen te nemen met hulp van leveranciers en/of bank. De vraag is dan ook 'Is dit een goed bedrijfsbeleid?' Laten we wel zijn inruil of verbouw behoeft niet slecht te zijn, maar het doet een aanslag op je financiele buffer. Verkoop van de trekker om kapitaal te genereren is onmogelijk, dus het wordt een onderpand, waar de bank kennelijk niet op zit te wachten. LTO zou er beter aan doen om met financieen te gaan praten over een 'slecht jaar regeling' de buffer van 2 jaar waarom niet. Ieder bedrijf heeft zo zijn buffer voor 'dubieuse debiteuren' of oninbare posten..

 • zon

  Doelbewust niet te ruim financieren en wanneer het moeilijk gaat stampij maken.
  Dan ook het risico nemen om bij tekorten wat eigendom te verkopen.
  Het is een keuze die je zelf maakt.

 • John*

  financiering is het compleet maken van de balans.. met de buffer wordt balans alleen maar groter.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.