Rundveehouderij

Nieuws 4290 x bekeken 3 reacties

Kaasfabriek A-ware in Heerenveen schaalt stapsgewijs op

Heerenveen - Rondom de nieuwe kaasfabriek van A-ware Food Group in Heerenveen wordt nog hard gewerkt aan verfraaiing van het terrein, maar dat hindert het werk in de fabriek niet. Sinds goed twee maanden draait de fabriek en wordt kaas geproduceerd.

Nog niet op volle kracht, maar de melk van zo'n 400 'eigen' leveranciers gaat er in ieder geval al heen.

Het is de melk van de zelf geworven boeren en van de leden van NoorderlandMelk. Operationeel directeur Klaas de Jong laat graag in het midden hoeveel boeren tot de ene of de andere groep behoren, maar ervan uitgaande dat Noorderland Melk naar schatting zo'n 170 leden heeft, moet de rest directe leverancier zijn van A-ware.

Over enkele werken, vanaf 1 maart, volgt een verdere opschaling. Dan komt melk binnen die de A-ware Food Group betrekt van de Dutch Milk foundation. Per juli volgt een derde stap en gaat de productie in de fabriek richting volle capaciteit. De Jong verwacht dat de fabriek tegen het einde van het jaar op een capaciteit van 100.000 ton kaas per jaar draait.

In de fabriek draait nu één productielijn. Met het verder opschalen komt ook de tweede lijn in bedrijf. Daarmee wordt ook de flexibiliteit van de productie vele malen vergroot.

Die flexibiliteit zal een belangrijk instrument zijn van de kaasmakers in Heerenveen, waarmee vlot aan wensen opdrachtgevers kan worden voldaan. Er kunnen zo'n 80 verschillende kaasrecepturen worden gemaakt, terwijl ook heel snel en flexibel van de ene naar de andere receptuur kan worden overgeschakeld. Nog een belangrijk punt van aandacht is volgens De Jong en locatiedirecteur Tjalling Osinga dat er veel aandacht is voor de smaak en de kwaliteit van de kaas. In Heerenveen volgen ze niet de werkwijze zoals Cono die toepast in haar nieuwe fabriek, maar er wordt ook geen kaas gemaakt op de manier zoals andere concurrenten het doen. Er blijft een zekere ambachtelijkheid in het proces bestaan, zeggen beide managers. Zo wordt de wrongel verticaal gesneden, wat volgens hen veel verschil maakt voor het bereidingsproces en de smaakvorming, en wordt de kaas in de pers ook anders behandeld.

De vers geproduceerde kazen gaan voorlopig diret naar Almere, als de verpakkingsafdeling klaar is, vindt de eerste bewaring ook in Heerenveen plaats.

Laatste reacties

  • peter1939

    proficiat vvor A-ware, dat moeten we hebben, nog meer vragers naar nederlandse kwaliteitsmelk.......

  • Jaap39

    Inderdaad Peter, hard aan de melk trekken en ruimhartig betalen. Maar bij tegenvallende melkprijzen voor melkveehouder zal de productie snel teruglopen.

  • koestal

    Nederland zit voorlopig niet zonder kaas

Of registreer je om te kunnen reageren.