Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Italië gedaagd om €1,3 miljard superheffing

Brussel - De Europese Commissie heeft Italië voor het Europese Hof van Justitie gedaagd vanwege het stelselmatig niet innen van de superheffing. Italië moet nog een bedrag van ruim €1,3 miljard innen.

Italië heeft de superheffing (over een periode van 1995 tot 2009) wel betaald aan de Europese Unie, maar de heffing niet aan de melkveehouders opgelegd. Het gaat om een bedrag van €1,7 miljard van een totaal van ruim €2,3 miljard dat had moeten worden geheven. Een deel daarvan (ongeveer €200 miljoen) wordt nog binnengehaald via een speciale betalingsregeling en ongeveer €200 miljoen wordt als niet meer inbaar beschouwd, bijvoorbeeld doordat bedrijven beëindigd zijn. Blijft nog een bedrag openstaan van €1,343 miljard dat geïnd moet worden in de ogen van de Europese Commissie.

De procedure bij het Europese Hof van Justitie volgt op eerdere stappen, waarbij de Italiaanse overheid al gemaand is de regels na te leven. Het duurt anderhalf tot twee jaar voordat de Europese rechters uitspraak doen. Daarna is er nog de mogelijkheid van beroep.

Als de Europese Commissie uiteindelijk gelijk krijgt, kan die de Italiaanse overheid met een in de tijd oplopende boete dwingen de regels alsnog na te leven.

De superheffing werd in 1984 ingesteld bij de invoering van de melkquotering. Vanaf dit jaar is de superheffing ten einde.

De Europese Commissie heeft donderdag in totaal 23 van de 28 lidstaten voor het hof gedaagd vanwege het niet naleven van Europese regels. Dat heeft betrekking op allerlei niet-agrarische onderwerpen. Nederland behoort niet tot de gedaagde lidstaten.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Als de EU landen massaal de regels overtreden kun je beter stoppen met de EU.

 • de beul

  Eerst mar effe innen van Italie,dan betalen wij de laatste superheffing ook,dat zouden alle EU landen moeten doen!!!!

 • vandenbrand

  de beul, of ook de laatste superheffing niet betalen, immers er valt niets te heffen voor afzet op de wereldmarkt. hiervoor is de quotering geheel niet voor bedoeld.

 • lauwen1

  Kunnen ze misschien met Frankrijk verekenen. Wij hebben al die tijd betaald hier in Frankrijk terwijl het landelijk quotum nooit is vol gemolken. Sinds twee jaar zijn ze ermee gestopt maar krijg je voor elke liter die je boven je quotum melkt 5 ct per liter. Komt op hetzelfde neer maar we betalen geen superheffing meer. En dan nog gek vinden dat Frankrijk het landelijk quotum nooit vol krijgt. Weinig gekken die voor 5 ct. gaan melken/leveren.

 • groot731

  zijn toch 1 europa ??? Hoezo komt Italie er dan voor weg om geen superheffing te betalen???
  En Nederland als braafste jongetje van de klas maar betalen....

 • Jongman

  Italie heeft tenminste een regering die opkomt voor de boeren. Hoe hou je het volk rustig? Geef ze brood en spelen. Nou dat brood zit wel goed bij die italianen. Hier kan Nederland een voorbeeld aan nemen,hahaha

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.