Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

'Graslandvernieuwing in twee jaar terugverdiend'

Lelystad – Dankzij een meeropbrengst van ruim 3.300 kilo droge stof, 3.600 kVEM (energie) en 258 kDVE (eiwit) per hectare kan graslandvernieuwing al in twee jaar worden terugverdiend. Dit blijkt uit een tweejarig opbrengst- en voederwaardeonderzoek uitgevoerd door Schothorst Feed Research in opdracht van Limagrain.

In de proef is een nieuw ingezaaide LG Havera 4-weide gedurende twee seizoenen vergeleken met een bestaande BG 4-graszode van vijf jaar oud. Bij de actuele voederwaardeprijs vertegenwoordigen de met Havera gerealiseerde meeropbrengsten aan kVem en kDVE een bedrag van €706 per hectare. Dit komt volgens de onderzoekers nagenoeg overeen met de gemiddelde herinzaaikosten.

Laatste reacties

 • kleine boer

  wij van wc eend adviseren wc eend....

 • Zandboertje

  was er laatst geen onderzoek dat na een aantal jaren een oudere grasmat beter scoort. Dee eerste twee jaar zal het kloppen, maar daarna ook nog?

 • ed12345

  Zandbooertje zie de eerste reactie ,het is natuurlijk kompleet van de zotte dat een onderzoek van de zaadleverancier voor serieus genomen kan worden ,sluit me dan ook volledig bij CRD aan

 • ...............

  Wie betaald bepaald.

 • Ewullink

  Volgens mij een combi van nieuw en oud geeft het meeste opbrengst. Wij zaaien nu elke vier jaar door met een evers wiedegcombi en 25 kg zaad. Relatief goedkoop, weinig risco en voordeel van oude gras en nieuw gras

 • koeboertje

  Na die twee jaar komt er weer een dip in de opbrengst ,de structuur is dan inmiddels weer vastgereden en de goede grassen uit het zaadmengsel die zich niet op de betreffende grondsoort thuisvoelen zijn ook weer verdwenen ,het duurt dan weer een aantal jaren totdat het grassen bestand evenwicht heeft gevonden .
  Dit is mijn ervaring met grasland vernieuwing ,het beste is om te zorgen dat het niet nodig is om te vernieuwen .

 • landboer

  Ik denk dat het wel redelijk klopt , nieuw gras wortelt veel dieper dan oud ,verdroogt dus minder snel en haalt voedingsstoffen verder weg.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.