Rundveehouderij

Nieuws

Geen Kamermeerderheid voor opheldering tijdpad melkveewet

Den Haag – Er is geen Kamermeerderheid die opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil over het tijdspad voor de invulling van de grondgebondenheid van de melkveehouderij. Dijksma heeft toegezegd voor 1 maart met een voorstel te komen voor de invulling van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die groei van de melkveehouderij met alleen mestverwerking moet beperken, waardoor de sector grondgebonden blijft.

SP, ChristenUnie, D66 en SGP hebben bij de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken een verzoek ingediend om helderheid te verschaffen over het tijdspad, het proces en de wijze waarop belanghebbenden al dan niet betrokken zijn bij de AMvB. De Partij voor de Dieren steunt het verzoek. Coalitiepartijen VVD, PvdA en CDA en PVV hebben het verzoek niet gesteund, waardoor er geen meerderheid is om het verzoek bij Dijksma in te dienen. PVV en CDA steunen het verzoek niet, omdat het nog geen 1 maart is. De toezegging om voor 1 maart met een voorstel te komen, kan dus nog nagekomen worden.
De partijen die opheldering willen, vragen hierom nadat vorige week duidelijk werd dat de melkveehoudersvakbond NVM  zorgen uitte over de invulling van de AMvB, omdat zij hierbij nog niet betrokken zijn. Dijksma heeft eerder wel toegezegd om de sector te betrekken bij de invulling van de AMvB. Het ministerie liet vorige week weten op korte termijn in gesprek te gaan met de melkveesector.

Of registreer je om te kunnen reageren.