Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Fonterra verhoogt melkprijs niet

Auckland – Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra houdt vast aan zijn eerdere melkprijsverwachting van omgerekend 23,8 eurocent per kilo melk. De stijging van de prijzen van bulkzuivel op de internetveiling zijn volgens coöperatievoorzitter John Wilson onvoldoende om een melkprijsstijging te rechtvaardigen.

Analisten gingen in de afgelopen dagen juist wel uit van een stijgende melkprijs, vanwege de prijsstijging op de internetveiling en de droogte in Nieuw-Zeeland, waardoor de melkproductie daar sneller afneemt dan gebruikelijk.

Fonterra houdt vast aan een melkprijs van 4,70 Nieuw-Zeelandse dollar ($) per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Daarbij kan nog $0,25 tot $0,35 aan dividend worden uitgekeerd. Het gaat bij de huidige wisselkoers om een melkprijs van 23,8 eurocent per kilo, bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit, en tussen de 1,2 en 1,7 cent aan dividend.

Sinds december is de prijs van vollemelkpoeder op de internetveiling (GDT) met 45 procent gestegen. De prijs van mageremelkpoeder nam met 13 procent toe. Toch is er volgens Fonterra nog steeds sprake van significante prijsschommelingen wat betreft bulkzuivel op de wereldmarkt. Tegenover persbureau Reuters geeft financieel directeur Lukas Paravicini aan dat de vraag in China toeneemt, maar nog steeds erg zwak is. Daarbij zijn de prijsstijging op de wereldmarkt volgens hem vooral een gevolg van een dalend aanbod en niet zozeer van toenemende vraag. Op 25 maart presenteert Fonterra zijn halfjaarcijfers en komt de zuivelonderneming met een uitgebreidere visie op de zuivelmarkt.

Eén reactie

  • borntobewild

    Deelnemingen zijn niet direct rendabel. Day heeft Fonterra goed begrepen en daarom conservatief met uitbetalen. De kost gaat immers voor de baat uit en dat heeft deze cooperatie goed begrepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.