Rundveehouderij

Nieuws 5491 x bekeken 10 reacties

Duynie zet klantenbinding op spel met pulp-beleid

Duynie Holding kan terugzien op een mooi netto resultaat over 2014: er is ruim €2 miljoen overgehouden, een verbetering van ruim €6,2 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. Moederbedrijf Cosun kan tevreden zijn, hoewel het ook een beetje een vestzak-broekzakverhaal lijkt te zijn.

Cosun zelf wilde er op de deze week gehouden ledenvergadering in Dronten geen openheid over geven, maar het lijkt er sterk op dat het de bietenpulp vorig jaar niet duur heeft verkocht aan dochter Duynie. Mede daardoor was het eigen resultaat van Cosun iets lager dan in 2013. Duynie Holding en rechtsvoorgangers (de concernstructuur is nogal gewijzigd) konden juist wel een beter resultaat gebruiken. De voorgaande jaren waren niet alle even best.

Het zag er eerst naar uit dat 2014 ook lastig zou worden. Een aantal voorraad-grondstoffen was in waarde gedaald en door een energie-akkoord tussen Cosun en het rijk zou minder pulp worden gedroogd. Wat hoe dan ook meer natte pulp zou betekenen. Duynie heeft in voorverkoop echter veel pulp goed geprijsd verkocht en daarna niet meer verlaagd. Dat kon, omdat ze een bijna-monopolie op perspulp heeft. Duynie houdt resterende voorraden in de kuil. Dit alles tot ergernis van veel boeren.

Het is dan ook de vraag of Duynie er dit jaar weer in slaagt het nog eens zo te spelen. Vorig jaar leverde de inzet van haar marktpositie leuk geld op, maar goed voor de klantenbinding lijkt het niet.

Laatste reacties

 • Jongman

  Direct meer concurrentie op de markt desnoods uit het buitenland. Er staan mooie suikerfabrieken in oost-duitsland!

 • brand

  Volgend jaar 15% minder bieten +ook 15 % minder pulp een droge zomer en hoe is dan de prij?

 • famtillemans1

  Zakelijk gezien koopt volgend jaar niemand niks meer van duynie.wie de bal kaatst........................

 • famtillemans1

  Zakelijk gezien koopt volgend jaar niemand niks meer van duynie.wie de bal kaatst........................

 • Gebr.hendrikx

  Wij wonen vrijwel naast een aardappelfabriek waar Duynie alle bijproducten laadt en toch komen onze aardappelbijproducten van ver.
  Rara,hoe kan dat.........

 • bartenkarin

  zij verkochten zelfs hun pulp op einde seizoen goedkoper in belgie dan in nederland

 • .....

  Laat duynie zijn perspulp volgend seizoen zelf maar opeten...............

 • cornelis 22

  Als niemand niks meer koopt koopt iedereen wat.

 • 200113528

  pukp van duynie laat ze het zelf pvreten net als met alle andere partijen boeren uitmelken schooiers bovenste plank denk

 • bartele69

  Daar kunnen de melkfabrieken een voorbeeld aan nemen en niet altyd inknikken voor de handel

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.