Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Dijksma haalt deadline melkveewet niet

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) komt niet voor 1 maart met een voorstel voor de invulling van het borgen van grondgebondenheid van de melkveehouderij. Ze heeft een uitstelbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Eerder had Dijksma afgesproken voor 1 maart met een voorstel voor een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bij de melkveewet te komen, om hiermee groei met alleen mestverwerking te beperken. Deze deadline haalt Dijksma niet. "Zaken moeten niet alleen snel geregeld worden, ze moeten ook goed geregeld worden voor de lange termijn in de juiste regelingen en dat soort zaken. Dat kost meer tijd dan gedacht", zegt Dijksma desgevraagd.

In de brief schrijft Dijksma dat het van belang is dat er snel duidelijkheid komt voor de melkveehouderij. "Maar het moet ook zorgvuldig gebeuren. Een goed evenwicht tussen snelheid en zorgvuldigheid maakt echter dat ik verwacht de AMvB in de loop van maart aan beide Kamers aan te kunnen bieden."

In de brief schrijft Dijksma dat ze in de loop van maart in overleg zal gaan met boerenbelangenbehartigers LTO, NMV, NZO en NAJK namens de zuivelsector en met maatschappelijke organisaties. Tijdens dit gesprek wil Dijksma met de sector over verdere afspraken maken over het stimuleren van weidegang.
Dijksma erkent in haar Kamerbrief dat melkveehouders hun bedrijf ook mogen uitbreiden zonder extra grond, mits ze alle mest laten verwerken. "In alle gevallen geldt dat de beperkingen die in de AMvB worden gesteld pas gelden nadat de AMvB van kracht zal worden." Melkveehouders moeten jaarlijks hun overschrijding van de fosfaatreferentie verantwoorden via grond en eventuele mestverwerking. De verantwoording via grond gebeurt via de gecombineerde opgave (GDI) die voor 15 mei moet gebeuren.

Laatste reacties

 • wimreijrink

  Was wel te verwachten. Uitstellen tot er duidelijk is wat we aan aantal stuks vee gaan groeien komende maanden en dan de rem erop.

 • M.harmsen

  Word zij nu ook gekort op haar inkomen?

 • Sjakkie

  het wordt over de verkiezingen getild. past vvd prima

 • henver1

  Wat een schijtkabinet duidelijkheid verschaffen dat willen we met zijn allen en niet achteraf te worden teruggefloten.

 • puinhoop

  Sharon van ECONOMISCHE zaken. Volgens mij kunnen ze niet rekenen, want alles wat niet wil groeien krijgt subsidie en wat automatisch groeit moet krimpen!!!

 • Zuperboer

  Prima gewoon wachten tot er een nieuw CDA-kabinet zit. Dit varkentje zal Sybrand Buma wel ff wassen. En dan bedoel ik niet onze lieftallige staatssecretaris. Ik mag hopen dat het optreden van Pechtold daarbij alleen tot mijn nachtmerries beperkt zal blijven.........:(

 • piethermus1

  Een CDA-kabinet is een utopie, zo lang de Nederlandse bevolking verder ontchristelijkt en ontkerkelijkt. Dat kunnen we met zijn allen jammer vinden, maar dat is helaas de weerbarstige werkelijkheid. Hoeveel sympathie ik ook heb voor het CDA en er eigenlijk doorgaans op stem, heb ik wel in mijn achterhoofd dat er een keer een nieuwe middenpartij moet komen voor o.a. de gewone boerenhufter zoals ik.
  Aan die D66 die te randstedelijk is en te ver weg staat van de weerbarstige landbouwpraktijk hebben we niks.

 • Noordam2

  CDA kan ook omvormen naar zo.n middenpartij inclusief ruimdenkende gelovige Voor. degene die daar niet in mee wil heb je altijd nog de christelijke partijen, zowel links als rechts
  partijen genoeg dus!!!!!!!!!!!

 • alco1

  Ik ben puur CDA. Maar ik heb echter niets met geloof. Dit kan dus wel degelijk.
  Het gaat mij om het landsbelang met zijn ingezetenen.
  Geloven is voor mij niets anders dan het vruchteloos zoeken naar geborgenheid.

 • Trot

  Het zijn net muizen je hoort ze niet je ziet ze alleen de schade wordt als maar groter

 • Dhr Loonen

  Laat ze maar rustig wachten tot begin volgend jaar.
  Je zult dan merken dat er zoveel veranderd is dat er niemand meer zit te wachten op een melkveewet, of een wet die de dieraantallen normeert, hooguit op een wet die de teloorgang van de Land en Tuinbouw in Nederland structureert.
  Je zult zien dat er nieuwe stallen gesloopt worden zonder dat er een koe ingezeten heeft.

 • gjsteenwijk1

  Dit graag even toelichten Hr Loonen.Waar zijn je uitspraken op gebaseerd ? Want dit is wel heel erg negatief .

 • Fermer

  @gjsteenwijk1, hoelang denk je dat men onder de kostprijs zal kunnen blijven melken? Of zal die melkprijs weer stijgen bij een groter aanbod dan vraag, dan ben je vlgs. mij wel erg positief, dat dan weer wel?

 • koestal

  Annie wordt de volgende minister van Landbouw en derogatie

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.