Rundveehouderij

Nieuws 6022 x bekeken 11 reacties

DOC betaalt bijna €1,50 meer uit

Hoogeveen - Doc Kaas heeft de uitbetaalprijs aan de leden over januari licht met €1,45 per 100 kilo verhoogd ten opzichte december. Dit blijkt uit een bekendmaking van het bedrijf.

De vet- en eiwitprijzen blijven ongewijzigd ten opzichte van december, maar omdat er minder geld wordt ingehouden en een beter resultaat overblijft, stijgt de voorschotprijs toch iets. De coöperatie publiceert een DOC-prijs van €30 per 100 kilo. Dat is bij een jaarleverantie van 8 ton melk, bij Nederlandse standaardgehalten en exclusief btw.

Volgens de vergelijking van Boerderij, waarbij alle melkprijzen op een uniforme wijze worden berekend, ontvangt een DOC-lid bij 7 ton melk en na aftrek van 5 cent contributie voor ZuivelNL een januari-voorschot van €27,27. Dit is ook exclusief btw. Over december betaalde DOC Kaas €25,82 per 100 kilo.

DOC-Directeur Marc Ligthart is voorzichtig optimistisch over de ontwikkeling van de melkprijs, maar hij maakt zich wel enige zorgen over de melkaanvoer in februari en maart, schrijft hij in ledenblad Documentje. In de afgelopen maanden is de melkaanvoer flink beperkt, met het oog op een dreigende superheffing en ook omdat in december een erg lage voorschotprijs werd betaald. Nu is het voor de fabriek van belang om de melkaanvoer op peil te houden. Na 1 april is dat naar verwachting een veel minder groot zorgpunt.

Laatste reacties

 • rmw

  Vet en eiwit prijzen gelijk, maar toch stijgt het voorschot?? Wazig verhaaltje zo... Waar komt het extra geld nu ineens weg dan?

 • mts.fox2

  Niks wazig aan. Alle leden hebben brief gehad waarin nieuwe opbouw is uitgelegd. Variabele inhoudingen van 3,35 cent per liter is vervallen en vervangen door inhouding cooperatieve regelingen. Deze is 1,50 cent per liter lager en dat hebben we er nu dus bij.

 • rmw

  Nee, het blijft wazig, ze verwerken aanzienlijk minder melk en hebben dan ineens minder kosten inhouding per kg.? Dat is heel knap...En die nieuwe inhouding is dat een vaststaand bedrag? Of is die net zo variabel als de melkprijs?

 • borntobewild

  Verheug me op de komende prestatie ( of wanprestatie ???) van A-ware.
  Weer eens een particulier versus een coöperatie. Waren de particulieren niet verdwenen en waarom ????. Juist..... de prestatie van de coöperatie liet na winstneming door de toenmalige particulieren onvoldoende ruimte voor investeringen en dus continuïteit. Wordt het..cést l'histoire qui se repete... ? Wie durft nu te voorspellen wat de prestatie gaat worden of wordt het wederom de tijd die het zal leren.

 • haam

  FC met veel gevarieerder aanbod maart + 5 ct erbij zoniet dan verkopers 2 weken geen loon.

 • p.g.pronk

  helemaal eens met RMW
  wazigheid troef
  eerst een brief met de boodschap dat het niet zo beroerd is als het lijkt
  dan een voorschot dat stijgt van 25.80 naar 30.00 maar in werkelijkheid geen 4.2 cent stijgt
  als iemand het nog snapt en mij kan wijsmaken hoe het echt zit hoor ik t graag want ik zal wel gek zijn maar het voelt beetje als sigaar uit eigen doos die eerst door een ander half is opgerookt
  voelt in ieder geval verre van goed
  het is toch te gek voor woorden dat er al maanden op het europese vaste land geen toko te vinden is die zo beroerd betaald als DOC en dan ook nog rondrijden met de slogan 'DOC gewoon voor elkaar'
  het zal wel aan mij liggen maar ik ben t gevoel al een heel tijdje kwijt

 • loef

  Liever vandaag nog een fusie met... FC als morgen!!
  Kom van Nutrcia nu 10 jaar bij DOC geen reden voor feest.
  Mijn zwager bij FC als we vergelijken moet we tot de conclusie komen dat hij met een ca zelfde melkleverantie in die jaren ca 85000 euro meer gebeurd heeft.

 • koestal

  loef,wat doe je dan nog bij DOC ?

 • keine

  sorry loef rfc mag naar de fusie geen boeren er meer bij nemen(moeten zelfs afstoten van de ambtenaren) maar ga snel op zoek naar iets anders doc ploetert al jaren om hun hoofd boven water te houden

 • keine

  sorry loef rfc mag naar de fusie geen boeren er meer bij nemen(moeten zelfs afstoten van de ambtenaren) maar ga snel op zoek naar iets anders doc ploetert al jaren om hun hoofd boven water te houden

 • BO(skabout)ER

  Eigenlijk zou boerderij de melkprijs ook op de DOC manier moeten vergelijken qua melkprijzen. Als de gemiddelde boer 8 ton melk heeft met 4,41 vet en 3,47 eiwit .. waarom zou je de 'boerderij' melkprijs dan op een andere manier willen zetten.

  Verder is er totaal geen onduidelijkheid zoals Pronk en Rmw willen beweren. Gewoon een zeer duidelijk uitleg en ook nog eens heel erg logisch. DOC betaald 2,51 euro per kilo vet en 5,02 per kilo eiwit. Misschien moet je dat in alle verhaaltjes zetten dan kunnen de boeren het zelf vergelijken.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.