RundveeNieuws

CU, SP en D66 willen debat over uitstel melkveewet

Den Haag – Oppositiepartijen ChristenUnie, SP en D66 gaan een debat aanvragen naar aanleiding van de uitstelbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de invulling van de grondgebondenheid in de melkveehouderij.

“Wij willen hier heel graag over debatteren. We zouden eerst voor het debat in december in de Eerste Kamer duidelijkheid krijgen, maar toen kwam er een zeer summiere brief. Nu zouden we voor 1 maart duidelijkheid krijgen, maar ook dat lukt niet. Ondertussen zijn de melkveehouders de dupe. Zij hebben nog steeds geen duidelijkheid”, aldus Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Ze wijt de vertraging aan onenigheid over het onderwerp tussen VVD en PvdA. “Blijkbaar willen de partijen het gevoelige onderwerp over de verkiezingen van 18 maart heen tillen”, aldus Dik-Faber.

Ook SP-Kamerlid Eric Smaling wil een debat. “Dit uitstelbriefje bevestigt waar wij al bang voor waren: het is onwaarschijnlijk dat de AMvB voor 1 april in werking treedt. Met stoom en kokend water moest de wet melkveehouderij voor december de Kamer door. Dit liep bepaald niet vlekkeloos. Er was veel kritiek in beide Kamers. De behandeling in de Eerste Kamer was ultrakort vanwege tijdsdruk die nu blijkbaar niet meer wordt gevoeld”, aldus de SP. De partij vreest voor de gevolgen van het ontbreken van wetgeving over grondgebondenheid als op 1 april het melkquotum verdwijnt. Dit geeft melkveehouders de mogelijkheid om te groeien met alleen mestverwerking, zoals in het huidige wetsvoorstel staat. Dik-Faber verwacht hiermee geen grote problemen. “Ik ga ervan uit dat melkveehouders verstandig zijn en er rekening mee houden dat er een norm voor grondgebondenheid komt. Ook verwacht ik dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt en dat LTO de leden zal oproepen niet ongeremd te groeien.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts is ook niet tevreden over de uitstelbrief van Dijksma. “De coalitie moet snel met helderheid komen voor de melkveehouders. Het CDA wil graag helpen bij het vinden van een oplossing, maar tot nu toe hebben VVD en PvdA nog niet gereageerd op ons aanbod”, aldus Geurts. Hij spreekt van een bizarre situatie dat een miljardensector als de zuivelsector zo lang in onzekerheid wordt gehouden door de politiek. Of een debat op korte termijn zin heeft, vraagt hij zich af, nu er nog geen voorstel voor de AMvB ligt.

Dinsdag zal in de Kamer duidelijk worden of er een meerderheid is voor een debat.

Beheer
WP Admin