Rundveehouderij

Nieuws

Belgen op stoom met BVD-onderzoek

Brussel - Het bestrijdingsprogramma van bovine virus diarree (BVD) in België loopt iets meer dan een maand. In die periode heeft een groot aantal runderen in Vlaanderen en Wallonië een geldig statuut verworven.

Van de 171.429 runderen met een geldig BVD-dierstatuut hebben 90.529 dieren op 1 januari het statuut IPI-vrij door onderzoek, zo blijkt uit cijfers van Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Daarnaast hebben 79.477 dieren de status IPI-vrij door afstamming, 881 dieren de status IPI en 542 dieren de status IPI-verdacht. Daarnaast zijn in januari 35.642 kalveren onderzocht via oormerkbiopten.

In Vlaanderen werden 114 IPI-verdachte moederdieren getest via bloedafname door de bedrijfsdierenarts. Hiervan testte uiteindelijk zeven koeien positief op BVD. Van de 114 koeien zijn er 76 kalveren gemeld die eind januari niet meer in leven waren. Hiervan waren er 58 kalveren met een euthanasieverklaring en 18 zonder verklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.