Rundveehouderij

Nieuws 1322 x bekeken 3 reacties

Belgen in verdediging om Witblauwen

Doetinchem – In België is de berichtgeving dat Zwitserland de zuivere dikbilfokkerij verbiedt er behoorlijk ingeslagen. Op de nieuwssite Vilt verschenen afgelopen week twee berichten met tegengeluiden. Het Belgisch Witblauwe rund mag dan in Zwitserland en al eerder in Scandinavië verboden zijn, de Belgen roemen de wereldwijde gebruikskruisingen.

In een weerwoord geven Koen Mintiens van de Boerenbond en landbouwethicus Dirk Lips aan dat de kalversterfte bij Belgisch Witblauwen gemiddeld op 2 procent ligt tegen 8 procent bij andere runderrassen. Of hier sprake is van melkvee of vleesveerassen wordt niet duidelijk. Landbouwethicus Lips deed al onderzoek naar het effect van de keizersnede op de gezondheid van koe en kalf en concludeerde dat de Belgisch Witblauwe niet lijdt onder zijn fysieke eigenschappen. Maar Lips is zich er wel bewust van de maatschappelijke vraag of de consument nog wel vlees wil van runderen die zich niet meer zelfstandig kunnen voortplanten.

De lage kalversterfte is volgens deze deskundigen te danken aan de keizersnede. Juist die keizersnede staat in Nederland ter discussie en heeft in Zwitserland en Scandinavië mede geleid tot het verbod. Toenemende vragen rondom de keizersnede leiden nu in zowel België en Nederland naar het streven naar meer natuurlijke geboortes. Hiervoor worden koeien geselecteerd op een breder bekken, wat nog niet direct een garantie op natuurlijk afkalven is, maar het proces wel vergemakkelijkt.

In België is het percentage natuurlijke geboortes volgens de Boerenbond gegroeid naar 20 procent. Via het project Natuurlijk Luxe willen de Nederlandse stamboeken voor Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont de komende jaren eenzelfde percentage halen. Er ligt hier wel een harde deadline van 2018 waarin de stamboeken vooruitgang moeten tonen, anders dreigt een fokverbod.

Laatste reacties

 • Elevage

  zou toch zonde zijn als dit makkelijke kwaliteitsvee zou verdwijnen

 • MichaelPeeters

  kalversterfte van 2%??

  http://www.vilt.be/Bijzonder_hoge_kalversterfte_bij_Belgisch_witblauw

  en dat ze nu eens stoppen met met hun kop in hun kont door de wereld te gaan! het bwb is een prachtig ras, met een paar duidelijke doeleinden, maar 2% is niet met spek schieten, maar met hele varkens!!!!

 • LUCTOR

  Het zou ook verboden moeten worden om vee wat niet tegen de houtigere vegetatie kan in natuurgebieden te laten creperen en niet dit vlees proberen te slijten met wat voor slogans ook denk dat de BB een diervriendelijker bestaan heeft gehad

Of registreer je om te kunnen reageren.